Доступність посилання

ТОП новини

Російські секс-меншини обмірковують притулок на Заході (ФОТО)


Росія завжди була небезпечним місцем для геїв і лесбійок. Проте захисники прав людини наголошують, що становище загострилося ще більше після ухвалення у березні в Санкт-Петербурзі, другому найбільшому російському місті, місцевого закону, що забороняє «пропаганду» гомосексуалізму в цьому місті. Оглядачі очікують напливу прохань про притулок за кордоном з боку представників російських сексуальних меншин.

У 2010 році 26-річного Артема Павлова жорстоко побили в Уфі, його рідному місті, після того як зловмисники почули в кав’ярні, що він гомосексуаліст. Дізнавшись про причини розправи, міліціонери сказали хлопцеві, що йому пощастило, бо вони самі могли долучилися до його побиття.
Я був у небезпеці, фізичній та емоційній, з боку інших громадян і самої влади

Цю історію Артем Павлов розповідав на суді в Нью-Йорку, який схвалив його прохання про притулок у Сполучених Штатах. «Я був у небезпеці, фізичній та емоційній, з боку інших громадян і самої влади. Я ніколи не міг би жити відкрито. Я хочу жити, хочу бути щасливим», – каже він.

Після заборони «пропаганди» гомосексуалізму у Санкт-Петербурзі та інших російських містах Артем Павлов очікує напливу подібних прохань росіян про притулок на Заході.

Згідно з цим законом, схваленим в березні, за «пропаганду» гомосексуалізму серед неповнолітніх загрожує штраф у розмірі 5 тисяч рублів (майже 1 тисячу 400 гривень). Як виглядає, закон також ототожнює гомосексуалізм і педофілію – поширений стереотип, адже те саме покарання передбачається за «пропаганду» педофілії.

Перші арешти відбулися 5 квітня, коли двох активістів затримали за те, що вони тримали плакати «Це нормально бути гомосексуалістом».

Подібні закони також затвердили в Архангельську, Костромі і Рязані. Але Санкт-Петербург привернув більшу увагу, адже місто є не тільки одним із найбільших у Росії, але й одним із найтолерантніших. Тепер обговорюють таку заборону в Москві і на федеральному рівні.


Найбільше налякані родини з дітьми

Ольга Ленкова із санкт-петербурзької громадської організації «Вихід», що захищає права секс-меншин, вважає, що найсерйозніше, як виглядає з блогів і соціальних мереж, обдумують покинути Росію геї і лесбійки, які виховують дітей.

«Вони не знають, чи їх будуть сприймати як тих, хто пропагує гомосексуальність своїм власним дітям, чи шкільним друзям дітей, чи просто за відкритість як родини», – зауважує Ольга Ленкова.

У 2010 році в Сполучених Штатах отримали притулок 548 росіян, це менше ніж 3 відсотки від загальної кількості. З 2004 року американці дозволяють подавати заявки на підставі сексуальної орієнтації, але не віддзеркалюють їх в офіційній статистиці.

Нью-йоркський адвокат Ольга Бичок розповідає, що якщо раніше отримувала від клієнтів із Росії по одній такій заявці на тиждень, то після нововведень у Санкт-Петербурзі – по дві-три.

Оглядачі вважають, що «закручування» гайок може призвести до того, що росіяни будуть частіше приховувати свою сексуальну орієнтацію. Але, з іншого боку, це може заохотити їхню боротьбу за свої права.

Матеріали підготували Richard Solash і Мар’яна Драч
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG