Доступність посилання

ТОП новини

У Косові зняли звинувачення в воєнних злочинах із чільника владної партії


Спеціальний суд у Косові зняв із колишнього косовськоалбанського польового командира, а нині заступника голови владної партії, звинувачення в воєнних злочинах у часи косовської війни з Сербією 1998–99 років.

Як вирішив суд із двох іноземних і одного місцевого суддів, який діє під егідою Європейського Союзу, Фатмір Лімай і ще троє колишніх бійців так званої «Армії визволення Косова», які проходили в справі, «не винні» в тортурах і вбивствах цивільних людей.

Іще шістьох звинувачуваних у цій справі визнали не винними минулого місяця.

Фатмір Лімай, заступник голови владної в Косові Демократичної партії Косова, заявив, що рішення, за його словами, засвідчило: «війна за визволення» Косова від Сербії була «справедлива і чиста». Звинувачення, яке вела Місія ЄС із верховенства права в Косові (EULEX), заявило, що оскаржить вердикт.

Раніше суд відхилив свідчення колишнього бійця цього угруповання, що були основою обвинувачення, після того, як цього свідка знайшли мертвим.

Загиблий Аґім Зоґай був свідком, особу якого через важливість його свідчень не називали – в матеріалах справи він проходив як «свідок X», і йому влаштували життя в Німеччині за програмою захисту свідків. Там його минулого року знайшли повішеним на дереві в парку – як вважають, у результаті самогубства. Родина Зоґая заявляла, що до його виїзду до Німеччини йому постійно погрожували.

За повідомленнями, Зоґай свого часу служив під безпосереднім командуванням Лімая в центрі утримання в’язнів у селі Клечка в центрі Косова, який створили косовськоалбанські повстанці і в якому, як стверджують, у 1988–89 роках чинили воєнні злочини щодо неалбанців за національністю.

Критики заявляють, що ця справа стала найяскравішим прикладом культури залякування свідків у Косові, де дуже сильні традиції вірності своєму «кланові», а колишні бойовики-повстанці мають статус героїв.

Косово 2008 року односторонньо проголосило незалежність від Сербії, яку наразі визнають 90 країн світу. Конституція ж Сербії далі визначає Косово і Метохію як автономний край у її складі.
XS
SM
MD
LG