Доступність посилання

ТОП новини

Китайський дисидент дійсно хоче залишити країну – США


Сполучені Штати Америки підтвердили сьогодні, що незрячий китайський активіст Чень Ґуанчен дійсно хоче залишити Китай разом із родиною. Як повідомила речниця Державного департаменту Вікторія Нуланд, американські урядовці розмовляли сьогодні з активістом, і він повторив таке своє бажання.

Учора Чень Ґуанчен уперше заявив в інтерв’ю, що хоче залишити Китай, бо боїться за безпеку себе й родини. Він стверджував, що був змушений залишити посольство США в Пекіні, де він переховувався, коли дізнався, що китайська влада погрожувала його дружині.

Чень Ґуанчен спричинив дипломатичне протистояння між США й Китаєм, коли, втікши з-під домашнього арешту, з’явився в посольство США в Пекіні. Китай заявив, що вимагає вибачень від США за таке «втручання у внутрішні справи». Через шість днів активіст залишив посольство, та на той час не висловлював бажання виїжджати з Китаю. Водночас США висловили готовність опікуватися долею активіста.

Чень Ґуанчен раніше відбув у Китаї 4 роки ув’язнення через критику порушень прав жінок при втіленні політики китайської влади «одна родина – одна дитина», за якою здійснюють примусові аборти і кампанії стерилізації.
XS
SM
MD
LG