Доступність посилання

ТОП новини

Польська опозиція закликала офіційну Варшаву бойкотувати Євро-2012 в Україні


Ярослав Качинський, лідер найбільшої польської опозиційної партії «Право і справедливість»
Ярослав Качинський, лідер найбільшої польської опозиційної партії «Право і справедливість»
Варшава – Ярослав Качинський, лідер найбільшої польської опозиційної партії «Право і справедливість» закликав до бойкоту Євро-2012 в Україні. Очолювана Качинським партія заявляє, що уряд Польщі повинен погрозити офіційному Києву бойкотом, якщо Юлія Тимошенко залишатиметься у в’язниці. З опозицією категорично не погоджується польський уряд. Прем’єр Дональд Туск назвав заяву Ярослава Качинського «самовбивчим голом».

«У зв’язку з політичними подіями в Україні, а також з огляду на ситуацію ув’язненої лідерки опозиції Юлії Тимошенко, партія «Право і справедливість» закликає до бойкоту матчів чемпіонату Європи з футболу, які відбуватимуться в Україні, а також до подальшого тиску на українську владу», – таку заяву оприлюднив у четвер голова цієї партії Ярослав Качинський.

«На жаль, – написав у своїй заяві Качинський, – поведінка української влади змушує до висновків про те, що бойкот Євро-2012 у цій країні може стати безрезультатним». Тому, твердить політик, відповідні європейські установи повинні подумати про те, яким чином можна відібрати в України доручену їй частину чемпіонату й перенести її в іншу країну. На думку Качинського, Європа мусить зайняти виразну позицію щодо брутального порушення прав людини в Україні. Тільки рішуча постава єврпейців може переконати український уряд змінити свою політику, зазначив Качинський. Якщо заходи Євросоюзних держав не вплинуть на українську владу, сказано в заяві, то ЄС повинен подумати про інші способи тиску на неї – політичні, дипломатичні, а також економічні.

Адам Гоффман, речник «Права і справедливості», зауважив, що останній місяць перед початком Євро-2012 – це добрий момент для того, щоб змусити українську владу ставитися до опозиції згідно з європейськими стандартами. Якщо зараз цього не зробити, говорить він, то Україна швидко стане другою Білоруссю й увійде в сферу впливів Росії.

Туск: заклик Качинського – це самовбивчий гол

Відповісти на заяву Ярослава Качинського не забарився голова польського уряду Дональд Туск. «Заклик Качинського бойкотувати Євро – це фатальний початок чемпіонату, це самовбивчий гол, та я гарантую, що ми надолужимо цю втрату», – сказав прем’єр. Туск нагадав, що підготовку до європейського чемпіонату він розпочинав разом із Юлією Тимошенко, коли вона була головою українського уряду.

Тимошенко, висловив переконання Дональд Туск, не хотіла б, що її праця, вкладена в Євро-2012, пропала. Польський прем’єр також зауважив, що не хоче, щоб змарнувалися й ті великі зусилля, які вклала в підготовку до чемпіонату Польща.
Ніщо не зменшить нашої рішучості, щоб поборотися за дотримання прав людини і покращення ситуації Юлії Тимошенко
Дональд Туск

«Ми глибоко переживаємо клопоти наших сусідів, – каже Туск. – Я неодноразово звертався до української влади з закликами, щоб політика не зіпсувала цього національного свята, ніщо не зменшить нашої рішучості, щоб поборотися за дотримання прав людини і покращення ситуації Юлії Тимошенко».

Спортсмени гратимуть із помаранчевими стрічками?

Прокоментувати заяву Ярослава Качинського Радіо Свобода попросило його соратника, політика, який займається спортивною проблематикою. Депутат Сейму Ян Томашевський – легенда польського футболу, багаторічний воротар національної збірної Польщі. Нині він працює в парламентській комісії з питань спорту.
У відповідь на нелюдське ставлення до пані Тимошенко мусить відбутися політичний бойкот
Ян Томашевський

«У відповідь на нелюдське ставлення до пані Тимошенко мусить відбутися бойкот, але наголошую – політичний бойкот. Політики з тих країн, національні збірні яких гратимуть в Україні, не повинні приїжджати на українські стадіони», – сказав Ян Томашевський.

Він також зауважив, що байдужими до ситуації в Україні не повинні залишатися ані спортсмени, ані вболівальники, які в червні приїдуть на чемпіонат. Вони також мусять продемонструвати свою солідарність з ув’язненою Тимошенко. «Продемонструвати, але наголошую – якимось жестом. Наприклад, помаранчевою стрічкою, йдеться про колір, який асоціюється з пані Тимошенко. Та це не повинно впливати на їхню поведінку на стадіоні чи на трибунах», – сказав польський депутат.

Читайте більше тут:




ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG