Доступність посилання

ТОП новини

Політична ізоляція України і наближення краху «багатовекторності» (світова преса)


Прага – Західна преса наголошує, що політичний тиск Євросоюзу, США й багатьох інших країн світу на владу Президента Януковича наростає. У Європарламенті все гучніше лунають заклики до «узгоджених кроків ЄС та УЄФА» у справі визволення з ув’язнення Юлії Тимошенко. У Брюсселі вважають, що «не можна виключати будь-яких засобів» тиску на Київ. Європейські та американські експерти сходяться на тому, що так званій «багатовекторності» зовнішньої політики України, або ж «політиці доїння двох (або й більше) корів» з боку українських урядів упродовж 20 років настає кінець. Про це свідчать і події довкола ув’язнення владою Януковича українських опозиціонерів, коли в Брюсселі переходять вже від «втоми від України до пересердя щодо дій її нинішньої влади», та небезпечне звуження простору для маневрів з боку українського істеблішменту в умовах загрозливого наростання наступу Кремля на українську незалежність.

Ніку Попеску, експерт із European Council on Foreign Relations в Брюсселі, попереджає, що ЄС у своєму нинішньому ставленні до України переходить «від втоми до пересердя» та наближення Німеччини з її союзниками в ЄС щодо справи Юлії Тимошенко та тиску на владу Президента Януковича, до більш реальних методів дій проти режиму в Києві. Попеску не виключає, що у цій справі ЄС може перейти від «подоби» єдності до справжньої консолідації заради успіху в Україні. «І ЄС, і Росія стомилися від такої гри України і значно менше зацікавлені у тому, щоб терпіти це надалі», – зауважує Ніку Попеску.

Американський експерт із питань України Тарас Кузьо зауважує на сторінках видання аналітичного центру США Jamestown.org, що «в Україні наростає вплив Росії» і це видно в економіці, особливо в енергетиці. Аналітик ілюструє це багатьма фактами. Кузьо вважає, що «Україна «передає куті меду» щодо її геополітичної важливості в діалозі зі США та ЄС, «що майже заморожений». Цей експерт також попереджає Київ, що в умовах «дуже малого нинішнього пріоритету України» для США і ЄС наростає загроза «інтеграції з Росією».

Американська New York Times вважає, що Віктор Янукович все ж змушений буде реагувати на тиск Заходу щодо бойкоту Євро-2012 з вимогами звільнити Юлію Тимошенко з в’язниці для негайного лікування її в Німеччині. Газета також зауважує: «Європейські лідери отримали у справі Тимошенко неочікувану підтримку від Росії, очільники якої зазвичай утримуються від повсякденних коментарів з цього питання та вважають це внутрішньої справою України». А цього разу пролунала заява президента Медведєва про «недопустимість переслідування політичних супротивників», бо це, мовляв, «кидає тінь на уряд , якщо вести мову про Україну і тих, хто там ухвалює такі рішення».

Якщо лондонська Financial Times у своїй редакційній статті, разом із твердженнями про важливість протестів проти ув’язнення Юлії Тимошенко, все ж заперечує доцільність використання для цього політичного бойкоту з боку Заходу Євро-2012 в Україні, то євродепутат від німецьких «зелених» Данієль Кон-Бендіт закликає на сторінках австрійської Die Presse до спільних дій у цій справі «ЄС та УЄФА, коли, наприклад, леді Аштон, верховний представник ЄС із закордонних справ, та президент УЄФА Мішель Платіні мусять поїхати до Києва для переговорів із Януковичем та зустрічі з Тимошенко».

А брюссельське видання EUObserver нагадала, що УЄФА вже розробила раніше план на випадок критичної ситуації, котрий передбачає, у разі неготовності України, проведення усіх матчів Євро-2012 на території однієї Польщі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG