Доступність посилання

ТОП новини

Якщо оголошувати бойкот Україні, то це ж треба робити і з Росією (європейська преса)


Прага – Німецьке керівництво заявляє устами міністра закордонних справ Ґідо Вестервелле, що справа Тимошенко і бойкот Євро-2012 на Заході – речі взаємопов’язані. Глава німецької дипломатії також наголошує, що Янукович має нині «реагувати негайно» на вимоги Берліна щодо лікування Юлії Тимошенко в Німеччині. Низка європейських газет вважають «Берлін головним ініціатором бойкоту Євро-2012». Чимало європейських експертів проти використання Євро-2012 в Україні у вузькополітичних цілях. Тому багато-хто з аналітиків висловлює побоювання, що ініціатива бойкоту західними політиками чисто футбольного змагання Євро-2012 може підняти хвилю політичних кроків «у стилі «холодної війни» і стосовно Росії, де у Сочі має відбутися зимова Олімпіада 2014 року.

Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле в інтерв’ю впливовому німецькому часопису Bild, у відповідь на запитання про можливий бойкот Берліном Євро-2012 в Україні у зв’язку зі справою Юлії Тимошенко, заявив: «Ми вирішимо це, якщо буде необхідно. Тепер важливо, щоб Юлія Тимошенко нарешті отримала належну медичну допомогу. Тому ми й пропонуємо лікувати її у німецькій клініці, яка гарантує добре обслуговування». «І те, що це має бути вирішено негайно, повинно бути зрозуміло всім у Києві», – наголосив Вестервелле під час розмови з Bild. На запитання газети про можливість перенесення української частини Євро-2012 до Німеччини, Ґідо Вестервелле відповів, що «на даному етапі так питання не ставиться» і додав, що він особисто шукає можливості для «уникнення бойкоту» в безпосередніх переговорах із представниками української влади.

Польська Gazeta Wyborcza зауважує, що «головним речником бойкоту Києва є Берлін» і наміри подорожі канцлера Анґели Меркель до України на матчі Євро-2012 поставлені тепер німецьким керівництвом у залежність від переведення Юлії Тимошенко з Харківської в’язниці до клініки з належними умовами її лікування, які, зокрема, пропонує Німеччина. Видання цитує європейських експертів, котрі категорично проти бойкоту Євро-2012. Так, глава брюссельського бюро Центру Карнегі Ян Техау вважає, що саме проведення Євро-2012 в Україні, а не його бойкот, «сприятиме справі демократії в цій державі». А експерт польської газети Роман Імельський попереджає, що «намагання німецьких чи італійських політиків використати Євро-2012 для покарання України у зв’язку з відсутністю демократичних стандартів, може завести Захід у глухий кут, з якого важко буде потім вийти».

Низка чеських експертів, думки яких публікує празька iDNES, категорично проти бойкоту Євро-2012. Таку позицію займають відомі чеські футболісти і експерти Вернер Лічка та Людек Мацела. «Спортсмени ніколи не повинні бути втягнуті до жодних політичних ігор. Звичайно, якщо німецький канцлер Анґела Меркель веде мову про бойкот Євро-2012, це має вплив, на жаль, для спорту. Я проти цього», – наголосив Вернер Лічка. Голова футбольної асоціації Чехії Мірослав Пелта також впевнений, що «однозначно: спорт і політика – речі несумісні» і не варто, на думку Пелти, прив’язувати до спорту справу Юлії Тимошенко.

Австрійська Der Standard вважає, що при проведенні Євро-2012 в Україні необхідно думати, насамперед, про державу та її людей, бо чи може бути провал УЄФА приводом для щастя і радості з боку самих українців.

Естонська ERR.Uudised вважає ініціативу бойкоту Євро-2012 в Україні не дуже відповідною до демократії ініціативою. «При всьому негативізмі, Україна – це все ж не Росія і не Китай. Не кажучи вже про Білорусь», – зауважує видання і наголошує, що «спортсменів карати не можна» та закликає політиків до «чесної поведінки», коли «надходить проведення цих ігор» – Євро-2012. «Якщо ж європейські політики бойкотують Україну, то варто тоді бойкотувати і Росію, і Білорусь», – резюмує видання з Естонії.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG