Доступність посилання

ТОП новини

Росія демонструє, що є державою, здатною знищити США – експерт


Прага – Сьогоднішня московська конференція з проблем протиракетної оборони, як вважають експерти, була задумана її організаторами як сигнал США та НАТО напередодні саміту Північноатлантичного альянсу, запланованого на 20-21 травня в американському Чикаго. Очікується, що на чикагському саміті НАТО оголосить про завершення першого етапу будівництва Європейської системи ПРО. Тому сигнал Москви, як видно з виступів російських чиновників на цій конференції, виходить дуже суворим. Росія дає зрозуміти, що вона готує, у відповідь на розгортання системи ПРО в Європі, вкрай неприємні для США та європейців заходи.

На відкритті московської конференції з питань ПРО секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев зачитав привітання її учасникам від президента Дмитра Медведєва та нагадав від себе про позицію Кремля: система ЄвроПРО несе потенційну небезпеку для російських ядерних сил, порушує стратегічний паритет, до думки Росії не прислухаються, про що вже раніше неодноразово говорилося як Дмитром Медведєвим, так і військовими чільниками Москви.

А міністр оброни Росії Анатолій Сердюков заявив на конференції, що якщо Захід не готовий дати письмові гарантії ненаправленості ЄвроПРО проти Росії, тоді Москві є чого боятися.

«Наші країни стоять тепер перед дилемою: чи ж ми будемо в змозі здати цей тест співпраці і спільно відповісти на нові ракетні загрози та виклики. Чи ж ми будемо змушені вдатися до нових військово-технічних заходів для удосконалення планів захисту наших ракет», – зазначив Сердюков.

Начальник Генштабу Росії Микола Макаров наголосив, що Росія готова у відповідь на ЄвроПРО погрожувати: обмежити інформацію про стан і дії стратегічних ядерних сил Росії, обладнати російські стратегічні ракети удаваними боєголовками, дезорієнтувати засоби ПРО, перешкоджати космічним сегментам ПРО і навіть розміщати нові ударні озброєння на півдні і північному заході Росії для знищення компонентів ЄвроПРО. Комп’ютерна демонстрація намірів Росії на цій конференції показала, що Москва готова до завдання ракетних ударів по США і Європі.

Москва зацікавлена у гальмуванні переговорів – Ґольц

Намагання представників США і НАТО, Александра Вершбоу та Меделін Крідон, переконати учасників конференції в Москві, що Росії не варто з осторогою дивитися на Захід, а краще подбати про нарощування безпеки щодо загроз зі сходу і півдня, не дали бажаних результатів. Російські представники стоять на своєму: або ж Захід робить ПРО спільно з Москвою (що, на думку фахівців, технічно неможливо через технологічне відставання Москви), або ж Москва буде розглядати ЄвроПРО як загрозу, а НАТО – як вірогідного ворога.

Зокрема, незалежний військовий оглядач із Москви Олександр Ґольц вважає, що сторони не дійдуть згоди, бо переслідують різні цілі.
Москва зацікавлена не у вирішенні проблеми, а в максимальному гальмуванні процесу переговорів
Олександр Ґольц

«Домовитися можна, якщо у вас є якась одна мета, – каже він. – НАТО необхідно, грубо кажучи, закрити питання з російськими претензіями. Створити єдину ПРО з технічних і політичних причин навряд чи можливо, тому країни НАТО пропонують Росії різного роду тимчасові заходи. Москва ж зацікавлена не у вирішенні проблеми, а в максимальному гальмуванні процесу переговорів, котре б демонструвало – як підтвердила й нинішня конференція – що Росія є державою, котра може знищити США. І чим довше буде обговорюватися можливість, чи долетять російські ракети до Лос-Анджелеса чи Сан-Франциско, тим вище, на думку російського керівництва, виросте російський міжнародний авторитет».

Експерти також вважають, що переговори щодо розміщення ПРО триватимуть до ймовірного прояву політичної волі з боку Росії для досягнення хоча б якогось результату, бо всі погрози Росії нічого не варті, окрім єдиного, що вона готується до превентивного удару, тобто – сама пропонує розпочати війну.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG