Доступність посилання

ТОП новини

Іще низка європейських президентів не їде на саміт у Ялті


Сьогодні надійшли повідомлення про неучасть іще низки президентів країн Середньої і Східної Європи на саміті в Ялті, який має приймати наступного тижня Президент Віктор Янукович.

Президент Румунії Траян Бесеску оголосив сьогодні в інтерв’ю румунському радіо, що не поїде на саміт на знак солідарності з позицією Європейського Союзу у справі колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. За його словами, Румунія буде представлена на рівні посла.

Президент Албанії Бамір Топі заявив сьогодні, що відмовляється від участі в саміті на протест проти поганого поводження з Юлією Тимрошенко. Виступаючи на прес-конференції, він назвав свою неучасть «бойкотом» саміту і заявив, що він спрямований не проти України, а проти негуманного поводження, яке Україна здійснює щодо свого колишнього прем’єра і тим відходить від демократичних стандартів. За його словами, своїм рішенням, про яке він учора повідомив своїм дипломатичним структурам і організаторам саміту, він приєднується до низки країн ЄС, які вже висловили бойкотом свій протест.

Президент Болгарії Росен Плевнелієв теж не їде на саміт до України, повідомили сьогодні болгарські засоби інформації. У його прес-секретаріаті повідомили лише, що президент вирішив не їхати «на ранньому етапі», не уточнюючи причини. Проте болгарська преса заявляє про «бойкот».

Президент Латвії Андріс Берзиньш так само не їде на саміт, повідомили сьогодні агентства з посиланням на заяву його прес-секретаря Ліґи Крапане агентству BNS. У цьому випадку теж було названо іншу причину відсутності: у той самий час країну залишає спікер парламенту, яка, за Конституцією, має заступати президента за його відсутності, тож президент лишається, щоб не було одночасного від’їзду обох чільних керівників держави. За словами речниці, рішення ухвалили ще 27 квітня. Вона не стала відповідати, чи є це протестом проти ставлення до Тимошенко.

Раніше сьогодні й попередніми днями вже повідомляли, що на саміт до Ялти не їдуть президенти Хорватії, Естонії, Чехії, Італії, Австрії, Словенії і Німеччини. У деяких із цих держав заявляли про протест через справу Тимошенко, в інших посилалися на інші причини.

Таким чином, наразі про свою неучасть у саміті, запланованому на 11–12 травня, заявили керівники вже 11 держав.
XS
SM
MD
LG