Доступність посилання

ТОП новини

Європа мала бойкотувати Януковича ще два роки тому (європейська преса)


Прага – Європейські газети повідомляють у п’ятницю, що 9 президентів країн ЄС відмовилися від запрошення Президента Януковича взяти участь у саміті з європейської інтеграції в українській Ялті в Криму на знак протесту проти порушення прав лідерів української опозиції та ув’язнення колишнього прем’єра Юлії Тимошенко. Чимало експертів, що їх цитують впливові європейські видання, вважають, що ЄС запізно взявся за політичний бойкот Президента Януковича і що це треба було робити ще в 2010-му і в 2011 роках, коли Янукович скористався «втомою ЄС від України» і посилив свою одноосібну владу, порушуючи при цьому Конституцію. Оглядачі в Європі попереджають політиків ЄС, що «сварка Заходу відбувається з Президентом України, а не з її народом», тому й бойкот Євро-2012, як вважають провідні правозахисні організації Заходу, «помилковий» і контр-продуктивний.

Чеська iDNES інформує, що «їхати на європейський саміт до української Ялти з причини, пов’язаної із переслідуванням владою Януковича Юлії Тимошенко, вже відмовилися 9 європейських президентів». До п’яти раніше оголошених лідерів Чехії, Німеччини, Австрії, Італії та Словенії до цього політичного протесту приєдналися також президенти Хорватії, Естонії, Румунії та Болгарії.

Німецьке видання Spiegel повідомило про «ігнорування Євро-2012» всіма 27 членами Європейської комісії, про що речники Комісії оголосили після засідання в четвер. Всі члени Єврокомісії погодилися без голосування уникати візитів до Києва і контактів із Україною в період проведення Євро-2012. Йдеться також про наростання цього «політичного ігнорування» України з боку інших європейських очільників. Хоча Польща і провідні західні правозахисні організації вважають бойкот Євро-2012 «помилкою» та «контрпродуктивним».

Лондонський Economist наводить думки низки експертів, які вважають «частковий бойкот Євро-2012 занадто запізнілим» і нагадують, що у 2010-2011 роках Президент Янукович скористався «втомою Європи від українських проблем» і зосередив у своїх руках всю владу в державі. Такої думки дотримується зокрема і брюссельський експерт із Брюсселя Ендрю Вільсон. Тепер, як констатує видання з Лондона, залишається сподіватися на демократичні наслідки парламентських виборів в Україні, де, за прогнозами, опозиція має шанси випередити правлячу Партію регіонів. Оглядачі Economist також попереджають про небезпеку наростання впливу Росії на Київ і закликають Захід протистояти намаганням нового – старого господаря Кремля Володимира Путіна змусити Україну «приєднатися до Митного союзу під командою Москви» та перешкодити євроінтеграції Києва. Видання з Лондона також вважає, що ЄС має «закрутити гайки Президентові Януковичу, його оточенню з числа донецьких та знайти спосіб підтримати сподівання пересічних українців на краще». Політичний тиск саме на владу Януковича, як зауважує Economist, має наростати, лише варто пам’ятати, що «сварка Заходу з Україною стосується лише його негативного ставлення до Президента, а не до українського народу».

Лондонська Financial Times прогнозує, з посиланнями на експертів, що Євро-2012 не лише викличе наплив до Польщі й України мільйонів туристів, а й позитивно вплине на динаміку економічного розвитку цих країн. Якщо Україна витратила на проекти, пов’язані з Євро-2012 близько 8 мільярдів доларів, то Польща – до 30 мільярдів доларів. В Україні, як кажуть фінансові експерти, можуть отримати від проведення Євро-2012 та приїзду сотень тисяч туристів від 200 мільйонів до 1 мільярда доларів прибутків. Польща ж може підвищити упродовж наступних 8 років свій ВВП на 6-9 мільярдів доларів. Але найбільшим досягненням Євро-2012, як зауважує лондонське видання, може бути «єднання сотень тисяч європейців», які вперше відвідають колишні комуністичні країни та переконаються, що й тут пульсує життя, а «не лише сумні обличчя під горілку з розсолом».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG