Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар НАТО закликає до стабільності в Косові під час сербських виборів


Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен закликав сьогодні всіх лідерів і всі громади в Косові виявити стриманість під час післязавтрашнього голосування на виборах президента і парламенту Сербії, в якому візьмуть участь також косовські серби.

У своїй заяві він висловив упевненість, що багатонаціональні миротворчі Косовські сили (KFOR) під командуванням НАТО зроблять усе можливе, щоб гарантувати безпеку і не допустити ескалації напруженості цієї неділі.

За домовленістю, якої досягли під егідою Організації з безпеки і співпраці в Європі, ОБСЄ організує голосування на сербських виборах на території Косова для місцевих сербів, за якими визнали право голосу, і відкриє виборчі дільниці на півночі Косова, де місцеві серби становлять велику більшість населення.

Раніше ці вибори на території Косова хотіла організувати сама Сербія, та цей план назвали незаконним в ООН, але пообіцяли знайти вихід для легального проведення сербських виборів серед косовських сербів.

Сербія не визнає односторонньо проголошеної 2008 року незалежності Косова і далі вважає його автономією в своєму складі, а всіх його мешканців своїми громадянами.
XS
SM
MD
LG