Доступність посилання

ТОП новини

Україна вже в міжнародній ізоляції, далі будуть санкції – парламентар


Київ – Україна перенесла саміт у Ялті на невизначений час. Причина, яку називають у Міністерстві закордонних справ, у тому, що низка глав європейських держав не зможуть взяти участь у ньому. Відмова європейських лідерів від участі у заході є початком міжнародної ізоляції України через кримінальні переслідування опозиції, зазначають експерти. Подальші заходи щодо України можуть бути ще суворішими, припускають вони.

Свою готовність взяти участь у ялтинському саміті країн Центральної Європи підтвердили лише президенти Польщі, Молдови, Литви та Словаччини, повідомили у Міністерстві закордонних справ. Решта запрошених керівників держав відмовилася через політичну ситуацію в Україні, заявив у коментарі для Радіо Свобода член парламентського комітету у закордонних справах, заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Шкіль.
Будуть суворі і серйозні санкції проти України. Це вже не за горами
Андрій Шкіль

«Перенесення – це наслідок ізоляції. Відмова від участі у саміті 15 запрошених – це сигнал до того, що наступним кроком буде повна ізоляція України. Повірте, що тут експерименти, які велися з Білоруссю, вже не пройдуть. Сама Білорусь показала неефективність використання такого шляху. Будуть суворі і, на превеликий жаль, серйозні санкції проти України. Це вже не за горами», – наголосив Шкіль.

Частина керівників держав, запрошених на ялтинський саміт, умовою участі називали зустріч з колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, але отримали відмову, зауважив Андрій Шкіль.

Влада зайнята підготовкою до Дня перемоги і Євро-2012 – Коновалюк

Натомість у Партії регіонів кажуть, що перенесення саміту не має політичного підґрунтя. Причина в тому, що у травні 2012 року керівництво країни бере участь у великій кількості важливих заходів, переконує заступник голови фракції цієї політичної сили Валерій Коновалюк.

«Так збіглось у часі, що ми готуємося до європейської першості з футболу. Для нас також важливо забезпечити інші кроки, щоб ще раз засвідчити європейські прагнення України, провести усі ті заходи, які пов’язані з Днем перемоги. Є можливості, щоб з’ясувати терміни для того, щоб зібрати максимально керівників держав Центральної Європи. І не треба на це звертати уваги», – запевнив Коновалюк.

У Міністерстві закордонних справ також обіцяють, що саміт відбудеться «у пізніші терміни, які будуть визначені дипломатичними каналами».

Це останнє попередження владі, після якого не потискатимуть руки – Чалий

Заступник генерального директора Центру імені Разумкова Валерій Чалий вважає, що саміт може не відбутися зовсім. Почалася міжнародна ізоляція України через кримінальні переслідування політичних опонентів влади, зазначає експерт.
Це, мабуть, останнє попередження від країн Європейського Союзу
Валерій Чалий

«Перенесення саміту, а радше скасування – це вимушений захід в умовах, коли він був би провальним. Це криза довіри, яка переростає у м’яку ізоляцію щодо керівництва країни. Це, мабуть, останнє попередження від країн Європейського Союзу. Якщо керівництво України не зробить висновків і не змінить підходів у внутрішній політиці, то навряд чи у подальшому можна буде сподіватися не тільки на євроінтеграцію, а й просто на потискування рук під час подій найвищого рівня», – зауважив Чалий.

П’ятеро президентів європейських країн: Румунії, Албанії, Хорватії, Чехії та Чорногорії – прямо заявили про відмову від участі в саміті через справу екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Президент Німеччини, який першим оголосив про те, ще не приїде до Ялти, не заявляв прямо, що це пов’язано зі справою Тимошенко, але саме ця причина відмови випливала з коментарів МЗС Німеччини. Крім того, президенти Болгарії, Латвії, Естонії, Італії, Австрії і Словенії відмовилися прибути на саміт, офіційно пославшись на інші причини. При цьому в деяких випадках усе ж була висловлена стурбованість справою Юлії Тимошенко.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG