Доступність посилання

ТОП новини

У Львові 9 травня обійшлось без провокацій і бійок


Львів – Львівські правоохоронці не допустили у Львові ніяких провокацій під час вшанування 9 травня Дня Перемоги. Місцевим комуністам не дозволили пройтись містом під червоними прапорами. Знамено перемоги вдалося розгорнути лише на коротку мить. Представника комуністів правоохоронці затримали за порушення громадського порядку. Тим часом у Тернополі затримані були двоє депутатів-свободівців, які влаштували шарпанину з міліціонерами.

Львівський окружний адміністративний суд своїм рішенням заборонив 9 травня у Львові проводити масові акції з нагоди Дня Перемоги. З позовом до суду звернулась Львівська міськрада, до якої надійшло 11 заявок від політичних і громадських організацій на проведення різних заходів на Пагорбі слави.

Водночас львівські депутати ухвалою заборонили використовувати у Львові радянську символіку, зокрема й червоні прапори. Двічі прокурор оскаржував рішення депутатів, вважаючи депутатську ухвалу про заборону використовувати червоні прапори такою, що суперечить Закону «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років». Та попри це влада і силові структури неофіційно попросили представників лівих політичних сил не провокувати ситуацію і не приходити з червоними стягами. А ось георгіївські стрічки рясніли на грудях ветеранів, комуністів і багатьох людей, які вшановують День Перемоги, і ніхто їх ні у кого на не зривав, як це було торік.

Близько сотні осіб безперешкодно поклали квіти і помолились на Марсовому полі, де поховані радянські солдати, офіцери і чимало працівників НКВС. Загалом на Пагорбі слави і на Марсовому полі спочивають близько семи тисяч осіб.

Ветеран війни Борис Вакуленко розповів Радіо Свобода, що донині з болем пригадує, як торік від місця поховань вояків його віддаляли металеві щити в руках правоохоронців. «Страшна ненависть у мене до тих, хто не пропустив нас із квітами. Це немислимо, яка сьогодні злість», – зауважив ветеран.


Комуніста затримали через червоний прапор

Однак Пагорб слави вже зусібіч оточили близько тисячі правоохоронців. Міліціонери пропускали лише тих, хто брав участь у покладанні квітів разом зі владою. Іншим довелось чекати півгодини перед кордоном міліції, допоки завершиться офіційна церемонія.

– Ніхто нічого не пояснив, ось оточили і все.

– На щастя, на цей раз хоч із нас не зірвали стрічок, бо минулого року було просто жахливо.

– Нам, звичайно, пояснили, що йде офіційне покладання квітів і після цього пропустять. А те, що там хтось скандалить, то їм не йдеться про те, щоб покласти квіти на могили».

Таким були зауваження осіб, які прийшли на Пагорб слави вшанувати загиблих.

Начальник УМВС у Львівській області генерал-майор Олександр Рудяк пояснив, що Пагорб слави перебуває в особливому режимі охорони, щоб унеможливити будь-які провокації. А до них були охочі окремі місцеві політики.

Комуністи таки розгорнули на Пагорбі слави червоний прапор, який пронесли у кишені. Втім процедура тривала коротку мить, оскільки представники ВО «Свобода» одразу кинулись видирати стяг. На невелику шарпанину блискавично зреагували правоохоронці, які не допустили сутичок і бійок. Керівника обласного осередку КПУ Юрія Ткаченка затримали за порушення громадського порядку.

Червоний прапор у багатьох львів’ян асоціюється з кров’ю і бідою

Львів’яни пояснили Радіо Свобода, чому вони негативно ставляться до червоного прапора:

– Половина моєї родини була вивезена під червоним прапором зі Львова. Під цим прапором стріляли, нищили церкви, духовенство. Частину сім’ї вивезли у Сибір. То як ми можемо ставитись до червоного прапора?

– Із червоним прапором лізли знімати ланцюг у церкві. Я це бачила на власні очі.

– Під червоним прапором загинуло більше наших людей, чим під німецьким у п’ять разів. Це прапор, омитий кров’ю українців.

Депутати Тернопільської міськради ухвалою заборонили використовувати червоні прапори у місті. Представники ВО «Свобода» намагались не пропустити тернопільських ветеранів війни і комуністів із червоними знаменами у Парк слави. Відтак відбулась сутичка з міліціонерами і двоє депутатів-свободівців були затримані.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG