Доступність посилання

ТОП новини

Україна має дотримуватися європейських цінностей і повернутися до демократії – чільник ЄС


Голова Європейської ради Герман Ван Ромпей заявив в оприлюдненому сьогодні інтерв’ю, що «Україна була взірцем демократії у 2004 році, і вона знову має повернутися до цього».

В інтерв’ю європейському телеканалові «Євроньюз» він сказав, що під час перебування в Києві в грудні минулого року «годинами» обговорював із Президентом України Віктором Януковичем питання, пов’язані з ситуацією навколо колишнього Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко.

«Ми парафували угоду про асоціацію України з ЄС, давши їй європейську перспективу. Але ми не ратифікували цю угоду. Чому? Тому що ми сказали, що зможемо ратифікувати її тільки в тому разі, якщо Україна буде дотримуватися європейських цінностей, бо угода про асоціацію стосується не лише торгівлі, це також і політична угода. А те, як в Україні поводяться з колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, просто неприйнятно. Ми дуже, дуже чітко сказали про це Президентові Януковичу», – заявив він.

За словами Ван Ромпея, він особисто не приїде на Євро-2012 тому, що європейської збірної не існує, а його рідна Бельгія не пройшла в фінал. Але він додав, що в Європейському Союзі можуть дати «дуже сильне політичне послання», і нагадав: коли Прем’єр-міністр України (Микола Азаров) свого часу повідомив, що приїде до Брюсселя, в ЄС сказали: залишайтеся вдома.

Із боку Євросоюзу це «чіткий сигнал, що зміни мають відбутися в самій Україні», наголосив голова Європейської ради.
XS
SM
MD
LG