Доступність посилання

ТОП новини

Ґрібаускайте попередила Януковича про зростання недовіри


Президент Янукович зустрів президента Литви з букетом троянд
Президент Янукович зустрів президента Литви з букетом троянд
Київ – Пауза у відносинах Європейського Союзу з Україною може затягнутися до того часу, коли в Україні зміниться влада. Так в опозиції відреагували на заяву Віктора Януковича, яку він зробив під час зустрічі зі своїм молдовським колегою Ніколае Тімофті. Утім, пізніше, після зустрічі глави української держави з президентом Литви Далею Ґрібаускайте, стало відомо, що припущення опозиціонерів не такі й далекі від позиції лідерів країн Європи.

Президент України Віктор Янукович заявив, що пауза, яку взяв Європейський Союз у відносинах із Україною, піде на користь обом сторонам. Про це він сказав під час зустрічі з президентом Молдови Ніколає Тімофті. Янукович нагадав, що на сьогодні між Україною і Європейським Союзом підготовлено Угоду про асоціацію і створення зони вільної торгівлі. Водночас, за його словами, ЄС запропонував паузу.
Вона піде на користь – ця пауза – і Україні, і Європейському Союзу
Віктор Янукович

«Вона піде на користь – ця пауза – і Україні, і Європейському Союзу Ми розберемося в тих проблемах, які у нас є, і, я думаю, що відповідь тут лежатиме насамперед у правовій площині. Політизація цього питання, звісно, носить тимчасовий характер», – сказав Янукович.

Президент висловив переконання, що відповідь на існуючі проблеми повинні дати юристи, а влада повинна лише створити відповідні умови. Які саме питання Віктор Янукович мав на увазі, він не уточнив.

Європа вимагає негайного звільнення політичних в’язнів – Соболєв

Утім, в опозиції не сумніваються, що Євросоюз не піде на підписання Договору про асоціацію та створення зони вільної торгівлі доти, доки в Україні не припиняться політичні репресії. Відтак, відносини з Європою потеплішають лише після зміни влади, зазначив перший заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Соболєв.
Йдеться про оголошення бойкоту не державі, як це хоче подати Янукович, а саме вищому керівництву, включаючи самого Януковича
Сергій Соболєв

«Йдеться про оголошення бойкоту не державі, як це хоче подати Янукович, а саме вищому керівництву, включаючи самого Януковича. Однозначні заяви Європейського парламенту, заяви європейських лідерів, Ради Європи свідчать про те, що в Україні є політичні в’язні. Вони вимагають негайного звільнення Тимошенко, Луценка, Іващенка, багатьох інших. Вони вимагають їхньої активної участі в політиці, щоб вони могли балотуватися на виборах. На жаль, при Януковичі ніяких перспектив в України щодо асоціації з Європейським Союзом, або зони вільної торгівлі немає», – заявив Соболєв.

Ком недовіри може перетворитися на лавину – Ґрібаускайте

Натомість у Європі ще не полишають надій на те, що Віктору Януковичу вдасться зберегти європейську перспективу України. Президент Литви Даля Ґрібаускайте, після того, як відвідала екс-прем’єр-міністра Юлію Тимошенко у харківській лікарні, прибула до Києва і зустрілася тет-а-тет з Віктором Януковичем. Утім, ще у Харкові вона повідомила пресі, про що говоритиме з українським президентом.
Те, що почалося як бойкот Ялтинського саміту, може перетворитися у серйозну кризу довіри між Україною та Європою
Даля Ґрібаускайте

«На жаль, те, що швидко почалося як бойкот Ялтинського саміту, може перетворитися у серйозну кризу довіри між Україною та Європою. Я хочу запобігти, якнайшвидше, щоб цей ком недовіри не виріс у снігову лавину. Ми не можемо, ні Європа, ні, я маю надію, Україна припуститися, щоб ця криза стала перепоною для підписання Україною договору про асоціацію, і перепоною для європейського майбутнього», – сказала Ґрібаускайте.

П’ятеро президентів європейських країн – Румунії, Албанії, Хорватії, Чехії та Чорногорії – прямо заявили про відмову від участі в Ялтинському саміті через справу екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Президент Німеччини, який першим оголосив про те, ще не приїде до Ялти, не заявляв прямо, що це пов’язано зі справою Тимошенко, але саме ця причина відмови випливала з коментарів МЗС Німеччини. Крім того, президенти Болгарії, Латвії, Естонії, Італії, Австрії і Словенії відмовилися прибути на саміт, офіційно пославшись на інші причини. При цьому в деяких випадках усе ж була висловлена стурбованість справою Юлії Тимошенко.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG