Доступність посилання

ТОП новини

Президент Польщі переймається долею Тимошенко і закликає Київ змінити «анахронічні» закони


Коморовський попереджає, що справа Тимошенко може перешкодити укладенню угоди про асоціацію між Україною та ЄС
Коморовський попереджає, що справа Тимошенко може перешкодити укладенню угоди про асоціацію між Україною та ЄС
Варшава – Президент Польщі Броніслав Коморовський звернувся до української влади та до українського суспільства із закликом змінити «анахронічне» українське кримінальне законодавство. Закони з попередньої епохи, зазначив Коморовський, блокують вирішення справи ув’язненої Юлії Тимошенко. Польський президент попереджає, що справа Тимошенко може цілком затримати процес укладення угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Сьогодні на спеціально скликаному брифінгу президент Польщі Броніслав Коморовський заявив, що змушений звернутися зі своїм закликом до офіційного Києва, українських політиків та пересічних громадян за посередництва мас-медіа. Він збирався зробити цю важливу заяву під час саміту президентів Центрально-Східної Європи, що мав відбутися в Ялті. Як зауважив Коморовський, звернутися до України він пообіцяв своїм колегам-президентам під час недавнього саміту країн Вишеградської групи.
Польща підтримувала й підтримує європейські прагнення України
Броніслав Коморовський

Польський президент наголосив, що його заклик спричинений побоюванням за долю євроінтеграції України. «Польща підтримувала й підтримує європейські прагнення України, – говорить Коморовський. – Тож я дуже високо оцінюю українські зусилля та український доробок упродовж останніх років. Особливо я хочу наголосити на значенні завершених переговорів та парафуванні договору про асоціацію ЄС із Україною. Це, без сумніву, досягнення команди Віктора Януковича. Тому я з великим неспокоєм спостерігаю за загрозою сильного запізнення або навіть цілковитого затримання процесу підписання й ратифікації цієї угоди».

Щоб не допустити припинення євроінтеграційних процесів, продовжив Броніслав Коморовський, слід негайно змінити «анахронічний» український кримінальний кодекс.

«Ці приписи, не змінені українськими демократами, родом із попереднього ладу – джерело спокус і поганих рішень», – наголосив Коморовський. Водночас президент Польщі заявив, що він категорично проти бойкоту Євро-2012 в Україні. Не можна допустити до того, зауважив голова польської держави, щоб політична баталія зіпсувала спільне польсько-українське спортивне свято, завдання якого – допомогти українцям на дорозі євроінтеграції.



Таку заяву Коморовського взялися коментувати й інші польські політики. Ярослав Ґовін, міністр юстиції говорить про те, що демократична Україна в європейських структурах – це гарантія безпеки Польщі.
Маємо справу з великою хвилею європейського маразму
Ярослав Ґовін

«А щодо тих політиків, які так охоче говорять нині про бойкот України, то якось не пригадую, щоб вони говорили про бойкот у 2007 році, коли відбувалася олімпіада в Пекіні. Я не чую їхніх голосів на захист Михайла Ходорковського в Росії, нема закликів до бойкоту олімпіади в Сочі. Гадаю, що маємо справу з великою хвилею європейського маразму», – сказав Ґовін.

У свою чергу Януш Палікот, лідер опозиційної партії «Рух Палікота» зазначив, що польський президент не повинен зупинятися в своїх ініціативах. За його словами, дієвим знаряддям впливу на українську владу може стати спільне звернення польського та німецького президентів.
Дипломати нехай намагаються досягнути якогось порозуміння з Януковичем, щоб після заклику Ґаука і Коморовського Україна змінила умови утримання в ув’язненні Юлії Тимошенко чи спосіб розгляду її справи
Януш Палікот

«Якщо Коморовському не вдалося поїхати до Києва, до Януковича, то нехай поїде до Берліна, до Ґаука, який був тут після того, як його обрали президентом і нехай спільно з ним зробить якусь конференцію, якийсь заклик. А тим часом дипломати нехай намагаються досягнути якогось порозуміння з Януковичем, щоб після заклику Ґаука і Коморовського Україна змінила умови утримання в ув’язненні Юлії Тимошенко чи спосіб розгляду її справи», – сказав Януш Палікот.

Польський опозиціонер також зауважив, що європейські політики мають ще цілий місяць для того, щоб неприємна ситуація навколо України завершилася позивним фіналом.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG