Доступність посилання

ТОП новини

Жовта картка Януковичу, а не українському народу – польські політики


Варшава – Чи допоможе українській демократії бойкот Євро-2012? Про це в четвер дебатували депутати польського Сейму. Думки польських політиків розділилися. Опозиційна партія «Право і справедливість» закликає керівників польської держави приєднатися до тих західноєвропейських політиків, які заявили про бойкот української частини чемпіонату. Натомість уряд Польщі, який представив у Сеймі свою позицію, вважає, що бойкот може тільки погіршити ситуацію в Україні, а також ускладнити долю ув’язненої Юлії Тимошенко.

Питання про бойкот Євро-2012 в Україні до порядку денного засідання польського парламенту внесли політики фракції «Рух Палікота». За їхніми словами, Євро-2012 – це унікальна нагода для того, щоб наблизити Україну до Європейського Союзу, тож бойкот чемпіонату неприпустимий.
Закликаю депутатів задуматися над тим, чи політичний бойкот відповідає державним інтересам Польщі
Лукаш Ґібала

Позицію фракції, що внесла справу бойкоту на розгляд Сейму, озвучив Лукаш Ґібала. «Питання демократії в Україні – це найважливіша або одна з найважливіших справ, якими займатиметься польська закордонна політика впродовж декількох найближчих років, – каже він. – Але мене непокоїть те, що депутати найбільшої опозиційної фракції в ім’я демократії в Україні вимагають бойкотувати Євро в Україні. На мою думку, це невідповідний метод. Я закликаю депутатів задуматися над тим, чи такий політичний бойкот відповідає державним інтересам Польщі».

Дискусія щодо бойкоту Євро-2012 в Україні, вважає Лукаш Ґібала, повинна стати поштовхом для активнішої діяльності польських дипломатів. На його думку, поки що політика Польщі щодо України не ефективна.
Головне, щоб ми не змарнували шансу, який дає можливість упровадження України в Європейський Союз і в цілому в орбіту Західної Європи
Лукаш Ґібала

«Сподіваюся, що ці дебати стануть поштовхом для МЗС і для уряду, щоб створити план заходів щодо України. Дуже важливо, щоб ми не змарнували того шансу, який нам дає Євро-2012. Але головне, щоб ми не змарнували ще більшого шансу, який дає можливість упровадження України в Європейський Союз і в цілому в орбіту Західної Європи. З точки зору історії та геополітики це ключова справа, тож не змарнуймо її», – говорив Ґібала.

Польські високопосадовці не повинні їхати на матчі в Україну – опозиція

Утім, найбільша опозиційна фракція в польському парламенті «Право і справедливість» наполягає на тому, що Варшава мусить зайняти щодо Києва значно суворішу політику. Опозиціонери заявляють, що керівники польської держави не повинні їхати в Україну під час чемпіонату. За їхніми словами, присутність високопосадовців із Варшави на матчах чемпіонату, що відбуватимуться в Україні, легітимізуватиме недемократичні дії офіційного Києва.

Як говорить Анна Фотиґа, екс-міністр закордонних справ Польщі, той факт, що ув’язнений лідер української опозиції Юлія Тимошенко не зможе взяти участь в осінніх парламентських виборах в Україні, – це порушення фундаментальних засад демократії. Фотиґа наголосила, що, на її думку, Тимошенко не тільки позбавили свободи, але й піддають тортурам.

Польське МЗС: Україна – це передусім люди
Влада, президент цієї країни допустилися дуже серйозних помилок у сфері порушення прав людини
Катажина Пелчинська-Наленч

Становище уряду щодо бойкоту Євро-2012 в Україні виклала заступник міністра закордонних справ Катажина Пелчинська-Наленч. Зокрема, вона відповіла на запитання опозиціонерів, чи не варто показати Україні жовту картку. «Українському суспільству – ні, урядові, президентові українському – так. Я наголошую на цій різниці, бо це дуже істотне для того, щоб ми пам’ятали що Україна – це передусім люди, громадяни. Натомість влада, президент цієї країни припустилися дуже серйозних помилок у сфері порушення прав людини. І Польща дуже виразно про це говорить», – зазначила Пелчинська-Наленч.

Вона також пояснила, що сьогодні ніхто з європейських політиків не закликає до того, щоб від участі в українській частині чемпіонату відмовилися спортсмени або вболівальники.

«Маємо справу з індивідуальними позиціями політиків, і ми шануємо їхні рішення», – зауважила заступник міністра закордонних справ. При цьому вона наголосила, що поєднувати політику і спорт можна, але тільки тоді, коли йдеться про масове і постійне порушення прав людини. На думку Пелчинської-Наленч, таке масове порушення прав людини є в Білорусі, натомість, сподівається вона, до цього не дійде в Україні.

Як повідомила з парламентської трибуни заступник керівника МЗС, польський президент Броніслав Коморовський отримав запрошення від Віктора Януковича відвідати Україну. За словами Пелчинської-Наленч, Коморовський готовий вирушити до Києва, якщо будуть якісь позитивні зрушення у справі Юлії Тимошенко. Та якщо нічого не зміниться, наголосила Катажина Пелчинська-Наленч, польський президент від запрошення приїхати в Україну відмовиться.

Читайте більше тут:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG