Доступність посилання

ТОП новини

«Сильний удар» по Януковичу (європейська преса)


Оглядачі аналізують перенесення саміту лідерів Центральної Європи, який Україна збиралася проводити цього тижня в Ялті
Оглядачі аналізують перенесення саміту лідерів Центральної Європи, який Україна збиралася проводити цього тижня в Ялті
Ключовою новиною з України, на яку звертають увагу європейські ЗМІ, стало перевезення з харківської колонії до лікарні колишнього українського прем’єра Юлії Тимошенко. Оглядачі також аналізують перенесення саміту лідерів Центральної Європи, який Україна збиралася проводити цього тижня. Крім цього, на шпальтах європейської преси продовжують обговорювати перспективи Росії за третього президентського терміну Володимира Путіна.

Відкладення саміту лідерів Центральної Європи є «сильним ударом» по Президентові України Віктору Януковичу, це посилює його міжнародну ізоляцію, пише британська газета Financial Times. Офіційний Київ пояснив перенесення зустрічі тим, що до Ялти 11-12 травня не змогла приїхати низка європейських політиків. Із 18 запрошених європейських керівників, до Криму були готові приїхати лише представники Польщі, Словаччини, Литви й Молдови. Більшість висловила протестз приводу ставлення до ув’язненого українського прем’єра Юлії Тимошенко. Минулого року, коли подібну зустріч проводили у Польщі, то в ній взяли участь 20 лідерів, включно з президентом США Бараком Обамою, зауважує британська газета.

На саміт до Ялти збирався президент Польщі Броніслав Коморовський. А через те, що наради не буде, він вирішив оприлюднити свою думку через ЗМІ. Польські газети сьогодні цитують звернення Коморовського до українських політиків, і від влади, і від опозиції, – змінити «анахронічне» законодавство і не притягати до кримінальної відповідальності за політичну діяльність. «Україно, зміни закон», – наводить цей заклик газета Rzeczpospolita. Коморовський також виступив проти бойкоту чемпіонату Євро-2012, висловивши сподівання, що політична боротьба не зіпсує спільне польсько-українське свято.

Провідні європейські видання повідомляють про те, що 9 травня вранці Юлію Тимошенко перевезли з колонії на лікування до харківської лікарні, а особистим лікарем колишнього українського прем’єра буде німецький невропатолог Лутц Гармс. Німецький часопис Spiegel зауважує, що офіційний Київ відкинув пропозицію німецького уряду лікувати Юлію Тимошенко в Німеччині.

Це ж видання друкує інтерв’ю з польським політологом, керівником Центру міжнародних відносин у Варшаві Янушем Рейтером. Німецький журналіст поцікавився, чи є помилковою енергійна позиція Німеччини, яка змусила визначитися й інші європейські країни. Януш Рейтер припускає можливість, що Президент Віктор Янукович під тиском не змінить курсу і тоді, за його словами, буде жахливо, якщо це питання розколе Європу. Оглядач попереджає, що можливий бойкот Євро-2012 може привезти до того, що більшість українців розчарується Європою і підштовхне країну, яка і так зараз дрейфує на схід, ближче до Росії.

Оглядачі тим часом продовжують обговорювати російські перспективи за третього президентського терміну Володимира Путіна. Британська Financial Times тут помічає парадокс. Щоб стати успішним, російський лідер має почати демонтувати, або принаймні пом’якшити систему, яку він створив раніше. Рівень життя багатьох росіян підвищився, але ця система є «корумпованою і монопольною», неспроможною забезпечувати стійке економічне зростання Росії, коли ціни на нафту більше не підвищуються. Якщо не буде змін, то невдоволення росіян зростатиме і неминуче вибухне, попереджають автори редакційної статті.

У відповідь на протести Путін може відреагувати дуже різко, попереджає Джулія Петтенґілл на шпальтах британської газети Daily Telegraph. На її думку, Путін боїться повторення Помаранчевої революції і має підстави турбуватися про своє майбутнє. Тому затримання силовиками сотень активістів, які з 6 травня протестують проти третього президентського терміну Путіна, може бути першою ластівкою перед початком ширшого придушення опонентів Кремля, вважає британський політолог.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG