Доступність посилання

ТОП новини

Українська демократія деградує – звіт Єврокомісії


Брюссель – Сфера поглибленої та сталої демократії в Україні за останній рік зазнала подальшої деградації, констатує Європейська комісія. Саме погіршення верховенства права і повільне втілення низки життєвоважливих реформ визначені головними недоліками України. Про це йдеться у звіті Єврокомісії щодо прогресу держав-учасниць Європейської політики сусідства. Водночас, 2011-й для України ще й був позначений позитивним елементом: завершенням переговорів щодо угоди про асоціацію з ЄС. Щоб активізувати демократичні процеси та соціально-економічні реформи у державах-сусідах, Єврокомісія сьогодні також опублікує новий детальний план «Східне партнерство»: Дорожня карта до осені 2013 року».

Цьогорічний звіт щодо прогресу України на шляху до євроінтеграції відкривається критикою непрозорого й селективного судочинства над низкою опозиційних політиків, включно з колишнім прем’єром Юлією Тимошенко. Водночас, Єврокомісія зазначає: успішне усунення цих недоліків «могло б відкрити шлях підписанню й ратифікації угоди про асоціацію між Україною та ЄС».

Наступні невтішні констатації європейських аналітиків такі: з одного боку, новий закон щодо парламентських виборів був підтриманий переважною більшістю, проте, не врахував усіх рекомендацій Венеціанської комісії. З іншого, влада показала себе все більш вороже налаштованою щодо публічних протестних зібрань та за нагоди намагалася обмежити цей основний елемент демократії, а саме – свободу зібрань. Занепокоєння в Україні викликає також свобода преси, йдеться у звіті.

Попри ухвалення минулого жовтня Національної антикорупційної стратегії, корупція залишається поширеною, продовжує Єврокомісія. Як наслідок, умови для ведення бізнесу та залучення інвестицій зазнали в Україні подальшого погіршення.

Водночас, з цієї держави продовжують надходити повідомлення про випадки дискримінації на основі національної чи етнічної належності, зазначено у звіті, це стосується ромів, кримських татар та інших меншин.

«Реформувати» і «поважати» – найчастіші заклики звіту по Україні

З огляду на нинішній аналіз прогресу України на шляху імплементації нової Європейської політики сусідства та втілення Порядку денного асоціації Україна-ЄС, Єврокомісія закликає владу України забезпечити конституційну реформу на основі прозорості та у співпраці з Радою Європи й Венеціанською комісією. Слід ефективно втілити Порядок денний асоціації щодо поваги до верховенства права і демократичних цінностей, продовжує звіт.

Експерти Європейської політики сусідства також радять наблизити закони України щодо свободи преси та зібрань до європейських стандартів. Єврокомісія, зокрема, закликає офіційний Київ владнати проблеми із політично мотивованим судочинством, вжити ширші кроки для забезпечення незалежності судів і продовжити реформи всіх сторін судової системи: звинувачення, судового процесу, покарання, ув’язнення та апеляцій.

Серед інших рекомендацій особливе місце посідає також підготовка й проведення згідно зі стандартами ОБСЄ парламентських виборів 2012 року та повноцінна співпраця із місіями спостерігачів.

Новий план дій і додаткових 130 мільйонів на реформи

Прискорити політичну асоціацію та економічну інтеграцію держав-сусідів покликаний план «Східне партнерство»: Дорожня карта до осені 2013», який також має бути оприлюднений сьогодні Єврокомісією. Основана на принципі «більше – за більше», ця програма дій містить чіткі рекомендації подальших кроків у політичній та економічній реформі країн Східної Європи, а також опис того, як до наступного року полегшити візові обмеження. «Дорожня карта» передбачає додаткове фінансування з європейських фондів у розмірі 130 мільйонів євро.

На період з 2010-го – до 2013 року на популяризацію демократичних перетворень, реформу держуправління й соціально-економічні зміни держав-партнерів Євросоюз призначив майже два мільярди євро. Щоправда, надання цієї допомоги відбувається за схемою: чим більший прогрес демонструє країна «Східного партнерства», тим більше підтримки вона отримує від Євросоюзу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG