Доступність посилання

ТОП новини

Комуністичних «динозаврів» не потрібно пускати до Європи – Джемілєв


Сімферополь – Вісімнадцятого травня учасники багатолюдного жалобного мітингу з нагоди чергової річниці депортації кримських татар заявили про загрозу відродження сталінізму в Україні і закликали українську владу та міжнародне співтовариство засудити висловлювання лідера фракції комуністів у Верховній Раді України Петра Симоненка, який виправдовув сталінізм і його злочини проти людства. Всекримський мітинг, організований Меджлісом у День жалоби за жертвами депортації кримськотатарського народу з Криму, зібрав, за різними даними, від 20 до 30 тисяч осіб.

«Ганьба комуністам! Ганьба Симоненку!» – цими словами багатотисячний мітинг у Сімферополі з обуренням відреагував на нагадування про те, що лідер українських комуністів Петро Симоненко 16 травня у стінах Верховної Ради виправдовував сталінізм і його злочини, зокрема, він заявив, що депортація кримських татар була здійснена для їхнього порятунку, бо, за його словами, у роки Великої Вітчизняної війни 20 тисяч кримських татар перейшли на бік нацистів.


Кримськотатарські політики, громадськість і преса розцінили ці заяви як прояв нацизму і неосталінізму. Учасники мітингу наголошували, що є неприпустимим, щоб у Верховній Раді України виправдовували злочини проти людства. Вони назвали ганебним те, що заява лідера фракції комуністів не зустріла осуду парламентської більшості, керівництва парламенту і держави.

У резолюції мітингу кримські татари закликали уряди демократичних країн заборонити в’їзд на їхню територію лідеру КПУ Петру Симоненку і членам фракції комуністів українського парламенту.

Лідер Меджлісу Мустафа Джемілєв зазначив, що європейські структури «не повинні пускати до своїх країн таких «динозаврів». За його словами, якщо «Європа не реагуватиме на це, то заслін цьому неофашизму, неосталінізму поставити буде дуже важко».

Меджліс залишається впливовим політичним гравцем усередині України і за її межами

Учасники жалобного мітингу також закликали українську владу забезпечити проведення в 2012 році Міжнародного форуму з питань відновлення прав кримськотатарського народу на своїй Батьківщині, забезпечення його безпеки і гарантій розвитку в Україні. Попри підтримку цієї ідеї провідними європейськими структурами, в тому числі ОБСЄ, українське керівництво відповіді поки не дало.

Мустафа Джемілєв каже, що самостійно Україна не може вирішити кримськотатарську проблему і їй потрібна міжнародна допомога. Як приклад він наводить відмову українського парламенту ухвалити закон «Про відновлення прав осіб, депортованих за національною ознакою».

Віце-спікер Верховної Ради України Микола Томенко, який виступав на мітингу від імені об’єднаної опозиції, заявив, що демократичні сили зможуть провести цей закон і законодавчо визнати депортацію кримських татар як акт геноциду, але це найпевніше можна зробити лише у новому парламенті з новою демократичною більшістю.
Ми радимося з Меджлісом кримськотатарського народу, як спільними зусиллями реалізувати виборчу кампанію
Микола Томенко

«Сьогодні ми радимося з Меджлісом кримськотатарського народу, як спільними зусиллями реалізувати виборчу кампанію для того, щоб об’єднана опозиція могла сформувати більшість у новому парламенті, щоб реалізувати ці програми, ці проекти, про які ми сьогодні говорили», – наголосив Томенко.

Після того, як жалобний мітинг завершився, лідери Меджлісу, ветерани національного руху і колишні дисиденти та радянські політв’язні, які приїхали з різних країн світу, взяли участь у покладанні квітів до погруддя генерала-дисидента Петра Григоренка. У цей час антимеджлісівська опозиція з-поміж кримських татар на цьому ж майдані провела свій мітинг, назвавши його «Надзвичайні загальнонародні збори». У заході, який мав стати альтернативним жалобному мітингу, що його організовував Меджліс, взяли участь лише близько 300 осіб.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG