Доступність посилання

ТОП новини

Аншлаг у районному музеї: як це робиться


Аншлаг у районному музеї - реальність
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Київ – Українські музеї мають відходити від радянських принципів роботи і орієнтуватися на туристів та місцеву громаду – таку думку в Міжнародний день музеїв висловлюють і експерти, і самі музейні працівники. Лише так, на думку фахівців, музей може завоювати відвідувачів і отримати кошти для розвитку. Один із прикладів – музей у райцентрі Скадовська на Херсонщині, який після зміни концепції став одним із найбільш відвідуваних у регіоні.

Скадовськ – невеличке курортне містечко на Чорноморському узбережжі. Нещодавно з ініціативи міської влади районний краєзнавчий музей переїхав до нового приміщення – це старовинний маєток, єдина у Скадовську пам’ятка архітектури.

Музейні працівники, краєзнавці та місцева громада вирішили докорінно змінити його експозиції і сам принцип роботи музею. Раніше акцент робився на історії Другої світової війни й на так званому розвитку цивілізації від кам’яного віку до комунізму. В оновленому музеї вирішили відійти від цього шаблону і показати найцікавіше для туриста, який хоче більше дізнатися про місця, до яких він приїхав.

Туристам цікавіша історія місцевості – експерт

«Тут ми спробували збудувати експозицію так, щоб вона зацікавити передовсім туриста, а не відповідала вимогам державної пропаганди. Скадовськ – це курортне місто, і люди з інших регіонів, які сюди приїжджають, не надто цікавляться ветеранами війни та праці, передовиками виробництва. Основна тема – особливості цього регіону, як це місто виникло, чому саме тут, і звідки походить його назва. Про це музей і розповідає», – зазначає один із учасників оновлення Скадовського народного музею, експерт музейної справи Сергій Дяченко.

Результат цієї роботи можна побачити: майже ввесь перший поверх маєтку на Чорноморському узбережжі – це художні виставки й зона культурно-мистецьких заходів. Решта музею – окремі експозиції, присвячені природі, засновникові міста меценату Сергію Скадовському, побуту місцевих мешканців та козаччини. Всі війни, голодомори та репресії опинилися в одній експозиції – «Трагедія українського народу».

Окрім того, для кожної категорії відвідувачів екскурсія має свої особливості. Як результат – ще до початку курортного сезону в районному музеї не припиняється потік відвідувачів, розповідає його директор та ініціатор реконструкції Олена Мавріді.

«Скадовський музей дуже затребуваний не лише влітку, але й взимку. До нас ходять і школярі, і вихованці дитсадків, і колективи підприємств. Ми не обмежуємо відвідувача ані в часі, ані щодо фото- чи відеозйомки. Ми відповідаємо на всі запитання, задовольняємо цікавість кожного», – пояснює Олена Мавріді.

Люди не йдуть до музеїв – бо… не цікаво?

Потреба у реформуванні музеїв, від зміни концепції аж до зміни керівництва деяких із них, назріла вже давно, заявив у коментарі Радіо Свобода експерт музейної справи, керівник журі Всеукраїнського музейного фестивалю Віктор Самарський.

«Ми це питання порушували ще на фестивалі музеїв 2008 року. Звернулися до керівництва країни, але після цього нічого не змінилося. Реформувати музеї необхідно: до них не ходять, бо не цікаво, – вважає фахівець. – Людина бачить гарні предмети старовини, але часто не може бачить навіть довідки про них. Я вважаю, що Скадовський народний районний музей реформували дуже правильно, оперативно й на сучасному рівні».

Від моменту закінчення реконструкції (тобто, від початку 2012 року) кожного робочого дня музей у Скадовську відвідують щонайменше три екскурсійні групи. Це один із найкращих показників з-поміж районних музеїв України, стверджують фахівці.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG