Доступність посилання

ТОП новини

Євро-2012: хто кращий провидець – слон чи свиня (європейська преса)


Прага – Хулігани та расисти, як пишуть європейські видання, загрожують спокою футбольних фанів в Україні під час Євро-2012. Газети звертають увагу на попередження посольствами європейських країн у Києві своїх громадян, котрі планують їхати на Євро-2012 до Польщі й України, про небезпеку проявів расизму та ксенофобії з боку як поляків так і українців. Тим часом Євгенія Тимошенко заспокоює чехів щодо рівня корупції в їхній країні, бо, на її думку, в Україні та в десятки разів корупція більша. А деякі європейські газети гадають: хто стане кращим оракулом Євро-2012 – польський слон чи українська свиня.

Лондонська Financial Times попереджає, що від польських та українських футбольних хуліганів можна чекати під час Євро-2012 неприємних сюрпризів. Навіть упродовж 2012 року під час внутрішніх футбольних першостей в Польщі та Україні, як звертає увагу британська газета, мали місце не лише звичайні бійки між фанами різних команд, але й прояви расизму, антисемітизму. Так, на українських стадіонах досить часто з’являється нацистська символіка та расистські гасла. Тому британське МЗС попереджає своїх, особливо темношкірих, громадян, що «поїздка до України пов’язана з додатковими клопотами». Видання з Лондона наголошує, що такі попередження вже переконали, наприклад, родину гравця збірною Англії Тео Волкотта не ризикувати з поїздкою до українських міст. Хоча уродженець Лондона Джо Палмер, який працює в донецькому «Шахтарі», заявив: «Я приїхав сюди з Лондона і вважаю Україну дуже безпечною. Я вітав би родину Волкотта в Донецьку». Також чимало експертів підтримують оптимізм Палмера і закликають не перебільшувати ксенофобських небезпек в Україні та Польщі.

У розмові з чеською IDNES дочка Юлії Тимошенко, Євгенія, не лише розповіла про велику загрозу життю її матері в ув’язненні, але й наголосила, що гучна корупційна справа чеського політика Давіда Рата є дрібницею у порівнянні з масштабами корупції в Україні. Євгенія також додала: «На сім мільйонів крон (понад 300 тисяч доларів) в коробці з-під вина (що виявили в Рата) в Україні ніхто б і уваги не звернув. То мусіло б бути так десь 70 мільйонів. Доларів». На що чеська газета відреагувала: «Факт того, що нас, чехів, Ратова справа обурює, є на думку Євгенії знаком того, що «в Чехії все в порядку».

Польське видання Wirtualna Polska інформує, що з наближенням «семимильним кроками футбольної першості Європи в Польщі та Україні на порядок денний знову повернулася тема тварини-медіума». Якщо у німців під час чемпіонату світу з футболу 2010 був свій восьминіг Пауль, то польська слониха Чітта вже прославилася тим, що вгадала перемогу в Лізі чемпіонів лондонського «Челсі». А в Україні вибрали на роль медіума свиню, яка поки що нічим таким у футбольних прогнозах не прославилася. «Ми навіть її імені ще не знаємо», – бідкається Джеймі Стоукс, автор матеріалу. «Якщо загадкова українська свиня почне помилятися, як ми дізнаємося, що її не «відправили на сало» й не поміняли на більш результативного кандидата?» – запитує видання з Польщі.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG