Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент: не зачиняти двері Україні, але «Юлі – волю»!


Страсбург – Дебати Європарламенту щодо справи Юлії Тимошенко вкотре продемонстрували разючі розбіжності поглядів на Україну різних політичних груп об’єднаної Європи. Хоча цього разу поруч із обуренням політично мотивованим судочинством в Україні, депутати, подекуди, висловлювали більш помірковані ідеї. Йшлося про продовження діалогу, допомогу з реформами та заклики до Євросоюзу проявляти більшу політичну гнучкість. Водночас, дехто з парламентарів навіть відкрито називав спроби Європарламенту змінити ситуацію в Україні «безсилими» та звичайним використанням можливості для власної політичної реклами.

Виступаючи від імені верховного представника ЄС із закордонної політики, єврокомісар із розширення та сусідства Штефан Філе залишився при своїй думці. Він вважає, що в цій складній ситуації Євросоюз має намагатися демократично трансформувати Україну.
В одному ми не можемо йти на компроміс – у наших цінностях та принципах
Штефан Філе

«Гадаю, нам слід робити все можливе,щоб трансформувати Україну, – каже єврокомісар. – Думаю, це відповідає законним сподіванням її громадян. Треба бути гнучкішими, новаторськими й винахідливими і не сприймати ситуацію в чорно-білих фарбах. Водночас в одному ми не можемо йти на компроміс: у наших цінностях та принципах. Інакше, рано чи пізно ми матимемо більше викликів та проблем не лише по сусідству, але й у Європейському Союзі».

Політично мотивоване правосуддя в Україні має системний характер, зазначив Штефан Філе. Він зауважив, що стосовно справи Тимошенко політична відповідальність не перебуває на сцені «судів та в’язниць», а в царині відкритих та чесних виборах.

Тиск зростає, але змін немає – Євгенія Тимошенко

Тим часом, на знак солідарності з Юлею Тимошенко у сесійній залі Європарламенту розгорнули плакат з її зображенням та написом «Юлі-волю», а дехто з депутатів носив майки з подібним закликом. Представник Чехії Яромир Колічек прибув на дебати у футболці української футбольної збірної і виступав проти ідеї бойкоту Євро-2012.

На засіданні також були присутні заступник голови партії «Батьківщина» Григорій Немиря та дочка колишнього прем’єра Євгенія Тимошенко.

«Попри те, що підтримка й тиск (з боку Євросоюзу) зростають, на жаль, ми не бачимо і не відчуваємо ніяких змін чи натяків з боку українського режиму чи влади у відповідь на цей тиск», – зауважила вона на зустрічі з пресою, додаючи, що натомість відкриваються все нові й нові судові справи і щодо її матері, і щодо Юрія Луценка.

Поруч із Валенсою чи з Лукашенком?

У сесійній залі депутат від Німеччини Ельмар Брок закликав колег проявити волю і бажання перейти від обіцянок до дій, зокрема, якомога швидше ратифікувати угоду про асоціацію з Україною. Саме політична група Брока, саме Європейська народна партія була ініціатором розгляду українського питання на пленарному засіданні Європарламенту.

Його однопартієць, поляк Кшиштоф Лісек теж закликав у жодному разі не зачиняти двері Євросоюзу перед українцями, і використав нагоду для особистого звернення до Президента Віктора Януковича.

«Пане Президенте, в історії є такі моменти, які стають вирішальними для визначення того, де Ви перебуватимете. Або Ви станете поруч з тими, хто проводив народи Східної Європи до західних структур, тобто, поруч з Лехом Валенсою. Або ж опинитеся там, де наразі перебуває Олександр Лукашенко».
Мова йде про величезне зловживання владою для досягнення політичних цілей
Зузана Ройтова

Чеський європарламентар Зузана Ройтова виступила з нищівною критикою стану демократії в Україні, державі, яка на її думку, могла б бути прикладом для інших. Справа Тимошенко, каже вона, «це лише видима частина айсберга, бо політична влада продовжує проникати у судову систему». «Мова йде про величезне зловживання владою для досягнення політичних цілей», – переконує євродепутат і додає, що «на жаль, незалежність майбутніх виборів теж стоїть під знаком питання, а це далі відштовхує Україну від ЄС».

За підсумками дебатів Європарламент у четвер має ухвалити нову резолюцію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG