Доступність посилання

ТОП новини

Мене не звинувачували хіба що у канібалізмі – Тимошенко


Київ – Співдоповідачки комітету ПАРЄ з питань моніторингу Марієтта де Пурбе-Лундін і Майліс Репс зустрілись з Віктором Януковичем – наступного дня після того, як вони відвідали у харківській лікарні колишнього Прем’єр-міністра України Юлію Тимошенко. Бесіда з Президентом тривала півтори години.

Представниці Ради Європи приїхали до України, щоб перевірити, як виконуються вимоги січневої резолюції ПАРЄ, їх візит до України тривав 3 дні. Співдоповідачки комітету Парламентської асамблеї Ради Європи помітили як неприємні деталі, так і позитивні тенденції.

Серед позитивних зрушень вони відзначили ухвалення нового Кримінально-процесуального кодексу, готовність до діалогу з боку влади, зокрема, дозвіл зустрітися з Юлією Тимошенко та Юрієм Луценком.

Треба поважати юридичний процес – Янукович

За словами співдоповідачок, питання, пов’язані з Тимошенко, Луценком та Іващенком, оскільки вони згадані у резолюції ПАРЄ, оминути не можна було.
Президент сказав, що має закінчитися судовий процес
Марієтта де Пурбе-Лундін

«Ми розмовляли про те, чи можливо знайти політичне вирішення цієї ситуації. Президент сказав, що, на його думку, перед тим, як можна буде щось зробити у цьому плані, має закінчитися судовий процес. Тому що треба поважати вимоги того юридичного процесу, який зараз відбувається», – зауважила Марієтта де Пурбе-Лундін.

Щоб зустрітися з представниками ПАРЄ, Віктор Якукович, як їм сказав сам Президент, навіть скасував зустріч із прем’єром Миколою Азаровим.

Все залежить від рішення суду – Лук’янов

Депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов вважає, що до виголошення рішення суду у другій справі Юлії Тимошенко (за звинуваченням у причетності до вбивства Вадима Щербаня) рано робити якісь висновки чи давати коментарі, оскільки це може вплинути на судовий процес.

Від того, яким буде це рішення, за словами парламентаря, залежить можливість знаходження політичного вирішення питання.

«Якщо злочин, у якому звинувачується пані Тимошенко, буде доведений, то мені важко припустити можливість політично вирішувати питання, пов’язане з доведеним замовним вбивством», сказав Лук’янов.

Співдоповідачка ПАРЄ: охорона Тимошенко – як у аеропорті

Візит представників Парламентської асамблеї Ради Європи до України тривав 3 дні. За цей час вони зустрілись з авторами нового КПК, експертами, представниками громадських організацій, адвокатами Тимошенко, Луценка та Іващенка, самим екс-прем’єром.

У палаті ув’язненої Юлії Тимошенко в харківській Центральній клінічній лікарні «Укрзалізниці» встановлені 3 відеокамери і постійно перебувають люди, заявили співдоповідачки комітету ПАРЄ.

«Для того, щоб потрапити до Тимошенко, треба пройти практично такі ж самі процедури, як в аеропорті», – зазначила Марієтта де Пурбе-Лундін.

За словами співдоповідачок, які зустрічалися в середу з Юлією Тимошенко, під час їхнього візиту в палаті було п’ятеро людей – і чоловіків, і жінок. Марієтта де Пурбе-Лундін і Майліс Репс також повідомили, що їм гарантували, що переодягається Тимошенко лише в присутності жінок.

Крім того, за їхніми словами, деякі процедури лікарі змушені проводити за вимкненого світла, оскільки Тимошенко не хоче втручання в її особисте життя.

Багато деталей щодо стану Тимошенко співдоповідачки оприлюднити наразі не можуть – до того, як відзвітують Раді Європи, пояснила Майліс Репс.

Вона також зауважила, що Тимошенко «дуже сильна жінка» і ставиться до ситуації, що склалась, з «чорним» гумором.

«Мені можуть приписати убивство половини України. Мене не звинувачували хіба що у канібалізмі», – переказала жарт Юлії Тимошенко Майліс Репс.

За попередніми даними, Марієтта де Пурбе-Лундін і Майліс Репс повернуться до України на початку осені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG