Доступність посилання

ТОП новини

Україна – ЄС: останнє брюссельське попередження...


Посол Євросоюзу в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра
Посол Євросоюзу в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра
Київ – Верховенство права, звільнення опозиціонерів, вільні ЗМІ та впровадження реформ згідно з європейськими демократичними стандартами – такі умови підписання Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом з боку ЄС. Про це ідеться у звіті по Україні у рамках Європейської політики сусідства, яку оприлюднив у вівторок в Києві посол Євросоюзу в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра на зустрічі з журналістами. Офіційне представлення річного звіту у рамках європейської політики сусідства відбулось цього ж дня у Брюсселі.

Презентований нині звіт стосується розвитку ситуації в Україні упродовж минулого року. Серед головних проблем Європейська комісія назвала: погіршення у сфері демократії та дотримання прав людини в Україні, збільшення повідомлень про тортури у пенітенціарних установах України в 2011 році. Крім того, Єврокомісія стурбована станом виконання Україною рішень Європейського суду з прав людини.
Минулого року спостерігалась деградація верховенства права та уповільнення впровадження низки критично важливих реформ
Жозе Пінту Тейшейра

«У 2011 році Україна здійснила позитивні кроки для забезпечення довгострокових глибоких взаємин з ЄС. Україна також підтвердила європейський вектор у своїй зовнішній політиці. І водночас, минулого року спостерігалась деградація верховенства права та уповільнення впровадження низки критично важливих реформ», – зазначив посол Євросоюзу в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра,

Сьогодні реформи – завтра Угода про асоціацію?

Уже вкотре ЄС вимагає від чинної влади в Україні запровадити критично важливі для подальшого розвитку держави реформи – при цьому, долучивши до процесу розробки і опозицію, і громадськість. Ідеться у звіті про реформи – гаранти засадничих цінностей європейської демократії. Як зазначив посол Тейшейра, справді критично важливе для України реформування судової гілки влади, боротьба з корупцією, забезпечення гендерної рівності та інші.

Також ЄС заохочує Україну здійснити конституційну реформу, врахувавши при цьому зауваження та пропозиції Венеціанської комісії. При цьому європейська сторона вимагає прозорості реформи Основного закону України та залучення до неї усіх зацікавлених сторін.
Треба приводити законодавство України щодо свободи зборів та свободи засобів масової інформації у відповідність до європейських стандартів
Жозе Пінту Тейшейра

Посол Жозе Пінту Тейшейра також закликав українців поважати верховенство права і дотримуватись сили закону, а не закону сили, та розбудовувати вільні ЗМІ і громадянське суспільство на основі західних демократичних цінностей: «Треба приводити законодавство України щодо свободи зборів та свободи засобів масової інформації у відповідність до європейських стандартів», – наголосив він.

«Білоруський сценарій» чи європейський рух?

Журналістів найбільше цікавило питання, наскільки реальне впровадження санкцій проти України з боку ЄС. Адже в останні дні про це багато говорять і у європейських столицях, і у Києві.

Так, офіційні особи Німеччини закликали бойкотувати матчі Євро-2012 в Україні, їх підтримали польські опозиційні політики та окремі політики та євродепутати. Щоправда, 14 травня керівники зовнішньополітичних відомств держав-членів ЄС вирішили справу до бойкоту не доводити.

За словами посла Тейшейри, поки що Євросоюз не передбачає запроваджувати санкції проти України і вважає, що українська влада не повторюватиме білоруський сценарій.
Ми зараз не дійшли до того етапу, коли можна говорити про запровадження санкцій проти України
Жозе Пінту Тейшейра

«Ми зараз не дійшли до того етапу, коли можна говорити про запровадження санкцій проти України. Також зарано говорити про «білоруський сценарій» розвитку подій в Україні. Я сподіваюсь, що ситуація в Україні розвиватиметься оптимістичніше, і Україна буде діяти за принципом політичної асоціації з ЄС. Політична асоціація – наріжний камінь тієї угоди, переговори щодо якої вже завершені. Сподіваюся, в Україні будуть створені такі умови, які дозволять її перейти до наступного етапу нашого співробітництва», – зауважив посол Євросоюзу в Україні.

«Оптимальною була би політика точкових санкцій для початку» – експерт

Радіо Свобода звернулось до київського експерта, керівника Школи політичної аналітики Києво-Могилянської академії Олексія Гараня з проханням прокоментував можливий розвиток взаємин між ЄС та Україною.
Захід не хоче перетворити Президента Януковича на Лукашенка, – але і заплющувати очі Захід також не може
Олексій Гарань

«Зараз питання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС дійсно пов’язане з авторитарними тенденціями в Україні, верхівкою айсбергу яких стала справа Тимошенко. Це Захід не може ігнорувати! Тобто: Захід не хоче перетворити Президента Януковича на Лукашенка, – але і заплющувати очі Захід також не може. У цій ситуації оптимальною була би політика точкових санкцій для початку. Тобто, не проти країни і навіть не проти особисто Януковича, а проти людей, котрі безпосередньо задіяні у порушеннях демократії та прав людини», – зазначив Олексій Гарань.

Але, на думку експерта, активізація «українського питання» в інституціях Євросоюзу – це «останнє брюссельське попередження» владі: наступні кроки Євросоюзу можуть боляче вдарити і по можновладцях, і по пересічних українцях.

«ЄС буде підтримувати Україну, але не владу, а громадськість. Вочевидь, буде підтримка діяльності неурядових організацій України, місцевого самоврядування тощо», – відзначив Гарань.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG