Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко відправила Януковича у «політичне ув’язнення» (європейська преса)


Прага – Європейські газети наголошують, що влада у Києві вже не виключає можливості лікування Юлії Тимошенко за кордоном. Оглядачі також сумніваються, що після обговорення «українського питання» на саміті міністрів закордонних справ ЄС у понеділок може дійти до тотального бойкоту Євро-2012 в Україні і прогнозують подальше наростання політичного тиску на владу Януковича у справі визволення Юлії Тимошенко з ув’язнення. Деякі з аналітиків не виключають, що перевезення Тимошенко до залізничної лікарні Харкова є лише проміжним етапом у подальшому переведенні лідера української опозиції для лікування за кордоном.

Польський оглядач Марцін Войцеховський зауважує на сторінках Gazeta Wyborcza, що заява українського Прем’єр-міністра Миколи Азарова про можливість лікування Юлії Тимошенко за кордоном є чи не «першим сигналом про те, що Київ може поступитися у справі Юлії Тимошенко та переглянути вирок суду у справі перевищення нею своїх повноважень на посаді Прем’єр-міністра, коли вона підписала у січні 2009 року нерівноправні газові угоди з Росією». Автор статті в польському виданні також наводить слова Азарова про те, що підставою для виїзду Тимошенко за кордон для лікування може бути й висновок лікарів, які визнають, що в Україні главу БЮТ лікувати неможливо. Тут також звернуто увагу, що опозиція на своєму форумі в неділю в Києві висловила цілком іншу думку щодо ув’язнених лідерів опозиції та обіцяє їх звільнити, перемігши на парламентських виборах у жовтні цього року. Хоча впливові українські експерти, яких цитує газета з Варшави, скептично ставляться до оптимізму лідерів опозиції щодо парламентських виборів, бо, на думку, наприклад, київського філософа Мирослава Поповича, навряд чи опозиції, навіть об’єднаній, вдасться взяти на цих виборах 50 відсотків голосів, а влада тим часом готується до перемоги в одномандатних округах, де буде обрано 50 відсотків усіх депутатів Верховної Ради.

Політолог із Києва Віктор Небоженко сказав московській «Незвависимой газете», що «госпіталізація Тимошенко в Харкові – це лиш проміжний етап вирішення цієї проблеми» і не відкинув того, що влада Януковича може погодитися на лікування Тимошенко за кордоном,так би мовити, в «гуманних цілях». Це дозволило б команді Януковича не лише знайти вихід зі складної ситуації з ЄС, а й зняло б фактор Тимошенко з політичного порядку денного в Україні напередодні парламентських виборів, вважають політологи.

Відомий в Україні і на Заході київський письменник Андрій Курков зауважив на сторінках Neue Zurcher Zeitung, що внаслідок ув’язнення Тимошенко і наростання тиску на владу Януковича у світі, «Юлія Тимошенко тепер зі своєї камери в Качанівській в’язниці поставила Президента Януковича в становище «політичного в’язня-одинака», коли більшість державних мужів на Заході відвернулися від нього та закликають до бойкоту України під час Євро-2012. Андрій Курков також вважає, що «продажні українські політики повністю деморалізували народ України» і про це свідчить ситуація довкола Тимошенко, довкола влади та довкола української опозиції.

Аналітик Reuters Себастьян Моффет наголошує, що європейські лідери бажають показати на саміті міністрів закордонних справ 27 держав ЄС у понеділок, насамперед, єдність і послати Києву «об’єднаний сигнал» і наразі не йдеться про якийсь тотальний бойкот Євро-2012 в Україні, а про те, щоб «змусити Київ зробити вірні кроки та правильні висновки», як зауважив один із європейських дипломатів. Тут також цитують дипломата ЄС, який зазначив, що Білорусь та Україна – «це різні випадки і ми не бажаємо відсувати Україну геть з дороги», він мав на увазі також і порівняння України з Білоруссю канцлером Німеччини Анґелою Меркель, коли та охарактеризувала минулого тижня режим в Києві, як «диктатуру» подібну до білоруської. Окрім того, в аналізі Моффет зауважує, що ситуація з Юлією Тимошенко та з політичним бойкотом Євро-2012 перебуває у розвитку, і, скажімо, перший матч німецької збірної відбудеться 9 червня у Львові, а згідно з німецькою інформацією, очільники влади з Берліна зазвичай відвідують лише півфінали чи фінал за участю своєї команди.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG