Доступність посилання

ТОП новини

Кличко: бойкотуйте лише деспотів (європейська преса)


Віталій Кличко, спортсмен і політик, на шпальтах європейської преси продовжує закликає європейців відмовитися від бойкоту Євро-2012 і натомість приєднатися на трибунах до пересічних українців. Західні оглядачі також обговорюють різкі слова канцлера Німеччини на адресу українського керівництва і ймовірну участь провідних західних компаній у видобутку сланцевого газу в Україні.

«Бойкотуйте деспотів і приєднайтеся до нас на трибунах», – статтю Віталія Кличка під таким заголовком друкує у п’ятницю британська газета Times. За словами Кличка, більшість українців поділяє розчарування європейських політиків судовими процесами на колишніми українськими урядовцями, які «сидять у тюрмі тому, що вони виступають проти правлячого режиму». «Ми всі під постійним тиском» і будь-якого опозиційного політика в Україні може очікувати доля Тимошенко і Луценка, зауважує Кличко.

Але політичний бойкот України під час Євро-2012 не матиме бажаного впливу на українську владу, зазначає український політик і почесний посол чемпіонату. Кличко закликає європейських високопосадовців на знак солідарності сісти на трибунах поруч із пересічними українцями, які так пишаються можливістю прийняти вболівальників. А для впливу на офіційний Київ шукати інші методи, але не уникати можливостей для спілкування, включно з офіційними самітами на іншими зустрічами в Україні.

Французька Figaro зауважує, що Юлію Тимошенко перевезли до харківської лікарні, щоб заспокоїти європейців, які погрожують бойкотувати Євро-2012. Росія, так само як і Німеччина, запросила колишнього українського прем’єра на лікування, а Володимир Путін, як виглядає, побоюється можливих закликів до бойкоту зимової Олімпіади в Сочі 2014 року, яка має для нього величезне значення, пише французька газета.

Чи може бути Польща далі захисником України у Європі – дискусія про це триває на шпальтах польської преси. Незалежно від того, чим закінчиться справа Юлії Тимошенко, Польща програє, пише Збіґнєв Парафянович на шпальтах газети Dziennik. Навіть, якщо колишнього прем’єра випустять, що зараз виглядає малоймовірно, то важко очікувати, що за свободу вона буде вдячна саме Польщі. Це німецька дипломатія викликала до «європейського повстання» на її захист, Тимошенко лікує німецький, а не польський медик, її дочка за підтримкою їздить до Берліна, а не до Варшави, зауважує Парафянович. Як з’ясувалося, пише оглядач, Польща погано орієнтується в планах українських політиків та олігархічних груп, та й польські послуги не хоче використовувати сама Україна.

Британська газета Financial Times звертає увагу на те, що канцлер Німеччини Анґела Меркель порівняла Україну з «диктатурою», поруч із Білоруссю. Це перша така жорстка характеристика Україна з боку чільного західноєвропейського урядовця, хоча більшість аналітиків не вважають Україну настільки авторитарною як сусідні Росію і Білорусь, зазначає газета. Український дипломат на умовах анонімності сказав Financial Times, що це свідчення вибіркового застосування демократичних принципів, адже Меркель водночас розвиває тісні політичні й економічні відносини з Росією.

В іншій статті Financial Times повідомляє, про те, що провідні західні енергетичні компанії – Shell і Chevron – ймовірно виграли тендер на видобуток сланцевого газу в Україні. Посилаючись на поінформоване джерело, газета пише, що Chevron зможе розробляти Олеське родовище на Львівщині, а Shell – Юзівське на Донеччині. Офіційні результати тендеру мають оголосити найближчим часом. Оглядачі зазначають, що в результаті угоди в Україну можуть прийти великі закордонні інвестиції, які зменшать її енергетичну залежність від Росії. За деякими підрахунками, Україна має четверті за розміром поклади сланцевого газу в Європі (після Польщі, Франції, і Норвегії). Наразі у Європі екологи чинять сильний опір розробці подібних покладів, через побоювання, що в процесі можна забруднити підземні водні джерела і спровокувати землетруси. У Франції, Болгарії та деяких частинах Німеччини заборонили видобуток сланцевого газу. Але в Україні екологічні застереження ймовірно переважить потреба зменшити залежність від російського газу, пише газета західних ділових кіл.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG