Доступність посилання

ТОП новини

Азаров у Брюсселі говорив про Тимошенко і небезпечний «сценарій»


«Ми граємо за чиїмось чужим сценарієм, який хоче нас відштовхнути від ЄС»
«Ми граємо за чиїмось чужим сценарієм, який хоче нас відштовхнути від ЄС»
Брюссель – Прем’єр-міністр України Микола Азаров вівторок у Європарламенті зробив чергову спробу переконати європейців у законності кримінального процесу над колишнім головою уряду Юлією Тимошенко. Його аргументи лунали доволі переконливо, так само, як і висунута ідея про те, що, за його словами, «охолодження у європейсько-українських стосунках відбувається за сценарієм, написаним кимось іншим». Проте, після дискусії низка євродепутатів все ж залишилася доволі скептичною. Тим часом, під час зустрічі з головою Європарламенту було вирішено зробити два кроки для відновлення довіри між ЄС і Україною.

Зранку, беручи участь у конференції на тему «Україна та ЄС – яке майбутнє?» в Європарламенті, український прем’єр Микола Азаров окреслив широку картину покращень в Україні. Натомість, у питанні, яке стало бар’єром українського зближення із ЄС, на його думку, можливе тільки рішення у рамках закону. Тобто, тільки касаційний розгляд може поставити крапку у справі Тимошенко, яка, як визнає Азаров, нанесла величезної шкоди українській репутації.

«Касаційний розгляд цього процесу ми пропонуємо зробити максимально відкритим і прозорим, – заявив прем’єр-міністр. – Ми запрошуємо всіх зацікавлених у встановленні істини та правових оцінок взяти участь у цьому процесі. Саме у рамках цього процесу й буде знайдене рішення».

«Яке інше рішення може бути у державі, яка вважає себе правовою? Хто може думати, що якась команда при владі може вирішити це питання?» – запитував голова уряду України.

Євродепутат від Польщі Яцек Протасевич спробував підказати, що існують ще й такі способи «для уникнення нинішнього політичного сценарію», як помилування від Президента чи амністія. Однак, зауважив Азаров, згідно із законом, без заяви самої Тимошенко чи її захисту цього зробити неможливо.

Кроки до довіри

Дещо згодом, на зустрічі з головою Європарламенту Мартіном Шульцем, сторони домовилися про дії, що покликані, за словами керівника цієї найвищої законодавчої установи ЄС, «зробити суттєвий крок вперед для відновлення взаємної довіри».

«Я попросив український уряд погодитися з тим, що Європейський парламент, щоб простежити за лікуванням Тимошенко, надішле групу лікарів та медекспертів, додатково до присутнього там німецького лікаря», – заявив голова Європарламенту. «По-друге, я попросив, щоб надіслати (до України) міжнародного експерта з високою репутацією у світовій спільноті, який від Європарламенту та за згодою уряду України спостерігатиме за другим судовим розглядом і матиме повний доступ до судді, прокурора, адвоката й справи щодо пані Тимошенко», – пояснив Мартін Шульц.
Ми граємо за чиїмось чужим сценарієм, який хоче нас відштовхнути від ЄС
Микола Азаров

Це рішення підтвердив і український Прем’єр-міністр, зазначивши: «Ми зацікавлені у тому, щоб представники ЄС переконалися, що процес над Тимошенко – відкритий і справедливий». Азаров також зазначив: нинішня ситуація між Україною та ЄС є наслідком того, що «ми граємо за чиїмось чужим сценарієм, який хоче нас відштовхнути від ЄС». При цьому, автора цього сценарію Азаров називати відмовився, але додав, що українська сторона намагатиметься зробити все можливе, щоб у цього «сценарію» не було «фатального завершення».

Бізнес-клімат очима уряду та європейського звіту

За даними європейських дипломатичних джерел, під час засідання Ради співробітництва Україна-ЄС, український Прем’єр-міністр намагався переконати європейців у, принаймні, тимчасовому застосуванні економічної частини поки що не підписаної угоди про асоціацію – тобто, угоди про зону вільної торгівлі. Проте, представники євроустанов відповіли, що співдружність європейських держав наразі не має наміру робити для України такого дружнього жесту. Тим паче, що європейські підприємці та компанії хочуть бачити в Україні безпечне правове середовище до того, як розпочинати там свій бізнес, зазначають європейські дипломати.

У Європарламенті голова українського уряду Микола Азаров заявляв, що в Україні нарешті «розгорнулася реальна боротьба з корупцією», а «покращення інвестиційного клімату стало результатом зростання на 10 відсотків прямих іноземних інвестицій». Натомість, оприлюднений днем раніше звіт Єврокомісії щодо України у 2011 році стверджує протилежне, що бізнес-клімат України минулого року погіршився... Тиск на підприємства з боку різних органів влади (податкових, митних) та правоохоронних органів (міліції, прокуратури, служби безпеки), корупцію та загальну проблематичність із забезпеченням верховенства права» називали серед основних перешкод ведення бізнесу в Україні.

Відповідно до щорічного звіту Світового банку «Ведення бізнесу 2012», рейтинг України щодо легкості ведення бізнесу погіршився, опустившись на три позиції у 2012 році – до 152 місця у порівнянні з минулим роком.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG