Доступність посилання

ТОП новини

Меркель всюди програє… І з Тимошенко? (європейська преса)


Прага – Деякі впливові оглядачі в Європі звернули увагу на слабку підтримку позицій канцлера Німеччини Анґели Меркель на Заході не лише у справах ЄС, фінансової політики щодо євро, а й у справі з бойкотом України через ув’язнення Юлії Тимошенко. Чимало спостерігачів, політиків на Заході сумніваються у правдивому захисті командою Меркель прав людини в Україні і, як зауважує один із них з цього приводу на сторінках впливового європейського видання: «Меркель просто підлизується до росіян». Газети також інформують про перенесення судового слухання і у другому кримінальному звинуваченні Генпрокуратурою України Юлії Тимошенко, що мало відбутися 21 травня в Харкові. Депутати ЄС, які зустрічаються з Тимошенко в Харкові зауважують, що лідер опозиції сподівається у справі свого звільнення з ув’язнення лише на можливість перемоги її соратників на парламентських виборах 28 жовтня.

Відомий блогер Financial Times Ґідеон Рахман цитує у своєму матеріалі про канцлера Німеччини та про справу Юлії Тимошенко чільних політків із Чехії та Польщі, які зі «зневагою» дивляться на заяви німецьких очільників щодо нібито захисту прав людини в Україні у зв’язку з «проблемою Тимошенко». «Вони мені сказали, – дивується зі своєї наївності Рахман, – що німці тут не захищали права людини, а вони просто підлизувалися до росіян». Ці співрозмовники автора Financial Times також попередили, якщо Європа повинна була б діяти згідно з німецької лінією в Україні, то ми ізолювали би цю країну, яку повинні намагатися тягнути на Захід». Ґідеон Рахман також резюмує зі свого боку: «Я особисто схильний до більш простого уявлення цієї ситуації, не зважаючи на те, що Тимошенко таки ніякий не ангел, що зловживання судами і побиття людей у в’язниці є неправильні, і якщо німці засуджують таке, то це добре». Рахман також констатує, що Меркель програла в Чикаго не лише під час вболівання за «Баварію» у фіналі Ліги європейських чемпіонів з футболу, коли та поступилася лондонському «Челсі» і викликала посмішки в Камерона та Обами і кислу міну канцлера, а й в серйозніших справах – у переговорах із «Групою восьми» щодо долі євро. «Цього більше аніж досить, щоб Меркель переживала за свої справи на міжнародній арені », – каже блогер Financial Times.

Австрійська Die Presse інформує, що у той час, коли Європарламент вирішив направити своїх спостерігачів на другий судовий процес проти Тимошенко у Харкові, суд Київського району першої радянської столиці України переніс це засідання на 25 червня, мотивуючи своє рішення хворобою звинуваченої. Видання також зауважує, що новий суд над Тимошенко загрожує їй наступними 12 роками ув’язнення, хоча судові переслідування лідера опозиції викликають широкі протести вдома і за кордоном.

Інша австрійська газета – Der Standard – повідомила, що під час відвідин минулими вихідними Юлії Тимошенко у харківській лікарні віце-президент Європарламенту поляк Яцек Протасевич висловив занепокоєння станом здоров’я лідера української опозиції та зауважив, що сама Тимошенко має надію на визволення лише у разі програшу Партії регіонів на парламентських виборах 28 жовтня цього року. Тут також наголошено на заяві німецьких лікарів: Лутца Гармса, який лікував Тимошенко в харківській лікарні останніми днями, та керівника німецької клініки Шаріте в Берліні Карла Макса Айнгойпля, які сумніваються в «успіхові терапії над Тимошенко в харківській лікарні» та апелюють до гуманності Президента Януковича, щоб той «дозволив пані Тимошенко виїхати до Європи». «Та все ж така перспектива виглядає утопічною», констатує газета з Відня і повідомляє, що на Тимошенко в Україні чекає новий судовий процес та нові звинувачення, що значно ускладнює її становище.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG