Доступність посилання

ТОП новини

Янукович на саміті НАТО може «розтопити» ізоляцію – експерт


Олександр Палій
Олександр Палій
Київ – Віктор Янукович має шанс «розтопити» ізоляцію щодо України, перші ознаки якої вже продемонстрували країни Європи, вважає експерт з питань міжнародних відносин Олександр Палій. На його думку, Президент України, взявши участь у саміті НАТО в Чикаго, куди його запросили, отримає можливість покращити стосунки з лідерами країн-членів Північноатлантичного альянсу на двосторонньому рівні. Водночас, зацікавленість НАТО у незалежності України та у її демократичному устрої залишається такою ж, як і раніше, зазначив Олександр Палій в інтерв’ю для Радіо Свобода.

– Чи залишається для України актуальним питання співпраці з НАТО на тлі того, що за чинної влади стала помітною переорієнтація держави на Схід?

– Самостійно безпеку країна не може гарантувати, в силу стану Збройних сил, в силу без’ядерного статусу України. Оскільки Україна не є учасником НАТО, то вона не несе тих ризиків, які несуть інші держави НАТО. Ми підтримуємо переважно миротворчі і гуманітарні зусилля.

– Представники НАТО робили заяви щодо занепокоєння «справою Тимошенко». Для Північноатлантичного альянсу питання демократії та верховенства права є важливішими за геополітичні чинники? «Справа Тимошенко» може стати причиною погіршення відносин Україна-НАТО?
Існування незалежної України унеможливлює відновлення Холодної війни

– Якщо це питання буде зняте, то ніякого погіршення не відбудеться на практиці. Що стосується своїх потенційних членів, то НАТО дуже серйозно ставиться до демократії – це ідеологічна основа НАТО. Якщо говорити про партнерів НАТО, то вони також беруть до уваги ці питання, але значно менше, ніж щодо членів. Україна представляє для НАТО важливий геополітичний інтерес. Існування незалежної України унеможливлює відновлення Холодної війни у тому вигляді у якому вона відбувалася до 1991 року. Тому немає значних загроз, що НАТО втратить цікавість до України. Але, звичайно, може відбутися втрата нормальних форм співпраці. Якщо українському керівництву не подаватимуть руки, то це, звичайно, буде гальмувати співпрацю у дуже багатьох галузях критично важливих не тільки для НАТО, а й для самої України.

– Тож наскільки у нинішній ситуації є важливим візит Віктора Януковича на дводенний саміт у Чикаго, який починається 20 травня? Чи, можливо, його можна було б проігнорувати, як такий, що не впливає на українські реалії?
Янукович перебуває у дипломатичній ізоляції. Не поїхати на саміт НАТО – це була б дурниця рідкісна

– Зараз Янукович перебуває у дипломатичній ізоляції. Я думаю, що не поїхати на саміт НАТО – це була б дурниця рідкісна. Тому що ці 28 країн, які є членами НАТО, більшість із них – це дуже важливі країни, які вирішують питання безпеки і економіки світу. Участь України у саміті допомогла б трішки розтопити цю ізоляцію, яка є. Крім того, будь-який саміт – дуже важлива річ, тому, що дає можливість провести двосторонні переговори, для результатів яких, за нормальних бюрократичних процедур, потрібні роки працювати. А тут є можливість на найвищому рівні запустити дуже важливі процедури міжнародної співпраці.

– Чи не потрапить Віктор Янукович у Чикаго в ситуацію де його будуть намагатися ігнорувати?

– Думаю навряд чи. НАТО – це не ОБСЄ і не ПАРЄ. Тому у фокусі там безпека, а не демократія. Тим більш Україна не виявилась би там в ізоляції, навіть, в особі Януковича, тому, що навколо нього було б багато лідерів держав Східної Європи, які нам бажають доброго, і які б його переконували швиденько перегорнути цю сторінку з Тимошенко і забути її, як страшний сон, та вийти, нарешті, з цієї ізоляції.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG