Доступність посилання

ТОП новини

«Базар-ліга»: Євро-2012 без українських арбітрів


Бойкот української частини Євро-2012 з боку значної частини провідних європейських політиків – не єдина неприємність організаторів. Зрештою, футбол і справді цінують не за те, яким буде рівень представництва серед уболівальників. Чемпіонат Європи є лакмусовим папірцем стану всього футбольного господарства, і вже відома оцінка одного з його українських складників з боку УЄФА. Ця оцінка незадовільна.

Ідеться про суддівство. Українські рефері не отримали жодного призначення на матчі першості. Теоретичними є шанси вийти на поле для одесита Віктора Швецова. Арбітр ФІФА має статус резервного судді. Це означає, що за одним із матчів Євро-2012 він спостерігатиме з-за бокової лінії, а взяти до рук свисток зможе, якщо головний арбітр отримає травму. Такі випадки трапляються, але не надто часто.

Футбольний волейбол і напади міопії

Чому ж головна футбольна інстанція Європи виявилася не надто прихильною до українського суддівського корпусу? Цього тижня відповідь дав сам Віктор Швецов. Одесит отримав призначення на вирішальний поєдинок у першій лізі: за тур до фінішу змагання в Криму зустрічалися дві команди, що претендували на підвищення в класі. ФК «Севастополь», який на два очки відставав від запорізького «Металурга», приймав опонента. Господарям будь-що потрібно було перемагати, гостей задовольнила б і нічия.

До певного часу жодних претензій до судді не було. У першому таймі відзначилися господарі, та по перерві запорізькі футболісти відігралися. «Севастополю» залишалося півгодини, щоб забити гол. І кримчани зробили це, щоправда, головний бомбардир команди Сергій Кузнецов після флангового навісу зі штрафного забив… рукою. Віктор Швецов і його асистент на лінії синхронно «проспали» цей епізод – рефері без вагань вказав на центр поля.

Після 73-ї хвилини, коли Кузнецов продемонстрував волейбольні вміння, арбітр остаточно втратив важелі гри. Він роздав букет жовтих карток гравцям «Металурга», які обурювалися раптовим засліпленням дуету суддів, згодом вилученнями був змушений гасити пристрасті на 80-й хвилині – команди тоді пішли «лава на лаву». Одне слово, розв’язка футбольної вистави вийшла скандальною.

Суркіс: найбрудніший чемпіонат за 20 років

Після матчу його «герой» Сергій Кузнецов і наставник севастопольців Сергій Пучков не знайшли в собі сил вибачитися перед опонентами, що ж до сумнівного епізоду сказали, що арбітру, мовляв, видніше. Натомість форвард «Металурга» Олексій Бєлік (так-так, той самий, який найкращі роки кар’єри провів у донецькому «Шахтарі») ледь стримуючись від ненормативної лексики, назвав першу лігу «базар-лігою – купи-продай».

Наступна реакція українських футбольних чиновників була дивною. «Хто визнав, що там була помилка арбітра? Комітет арбітрів Федерації футболу України? Я не беруся коментувати цей момент», – наголосив Мілетій Бальчос, керівник відповідальної за проведення змагань у першій лізі Професіональної футбольної ліги.

Є, щоправда, й інші думки. Арбітраж Швецова – явище того ж порядку, що й набагато резонансніше суддівство Юрія Вакса у зустрічі «Шахтар» – «Динамо». Після чергової програної боротьби за чемпіонство президент київського клубу Ігор Суркіс назвав останній чемпіонат України «найбруднішим за 20 років». «Якісь картки, дивні ігри, вчинки футболістів – з тим ми граємо, а з тим не граємо. У одному матчі команда бореться, в іншому ця боротьба кудись повністю зникає», – бідкається президент «Динамо».

Втім, не варто забувати, що в такому контексті опоненти раніше згадували самого Суркісів – як Ігоря, так і його старшого брата Григорія, який усе ще залишається президентом Федерації футболу України. Тому проблема виглядає системною, і з огляду на неї рішення УЄФА про відсутність українських рефері на Євро-2012 виглядає логічно. Зрештою, футбол є своєрідним дзеркалом стану суспільства в цілому.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG