Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії поміркований націоналіст Николич склав присягу президента


Томислав Николич (л), склавши президентську присягу, обіймається з попередником Борисом Тадичем у парламенті Сербії 31 травня 2012 року
Томислав Николич (л), склавши президентську присягу, обіймається з попередником Борисом Тадичем у парламенті Сербії 31 травня 2012 року
Томислав Николич, обраний на президента Сербії, склав сьогодні присягу голови держави на першій сесії так само новообраного парламенту країни і обійняв посаду на п’ятирічний термін.

У своєму виступі він заявив, що хоче вступу Сербії до Європейського Союзу, але наголосив, що країна ніколи не відмовиться від свого права на Косово.

Томислав Николич, лідер правої націоналістичної Сербської прогресивної партії, на недавніх президентських виборах несподівано переміг попереднього президента, лідера центристської прозахідної й проєвропейської Демократичної партії Бориса Тадича.

Але за результатами парламентських виборів, хоча Николичева Сербська прогресивна партія набрала найбільше голосів, та урядову коаліцію домовилися створювати Тадичева Демократична партія і її нинішня союзниця, ліва націоналістична Соціалістична партія Сербії. Таким чином Тадич може стати прем’єр-міністром Сербії.

Николич, який у попередні часи своєї політичної кар’єри був проти вступу Сербії до Євросоюзу, пізніше змінив позицію і перед виборами заявляв, що йтиме шляхом на вступ Сербії до ЄС, але не будь-якою ціною, зокрема, визнання самопроголошеного Косова.
XS
SM
MD
LG