Доступність посилання

ТОП новини

Сирія звинувачує в різанині в Хулі збройних супротивників влади


Офіційне сирійське розслідування масового вбивства цивільних у регіоні Хула в Сирії дійшло висновку, що його скоїли «збройні угруповання», які протистоять владі, заявив у четвер керівник розслідування генерал Касем Джамаледдін.

За його словами, загиблі в тому інциденті відмовилися «виступити проти влади» і тим виявили незгоду зі «збройними угрупованнями».

У вівторок в Управлінні верховного комісара ООН із прав людини повідомили результати свого розслідування, за якими більшість жертв масового вбивства в Хулі наприкінці минулого тижня була страчена: зі 108 загиблих, серед яких було 49 дітей і 34 жінки, майже 20 стали жертвами артилерійського й танкового обстрілу, решту розстріляли з близької відстані чи й зарізали.

Спостерігачі ООН, які відвідали місце різанини, засвідчили наявність гільз від артилерійських і танкових снарядів і свіжі сліди танкових гусениць – такі озброєння мають у Сирії тільки урядові війська. Але спостерігачі не змогли визначити, хто застосовував легку вогнепальну зброю і навіть ножі для вбивства цивільних.

Тим часом свідки заявляли, що це вчинило проурядове ополчення, відоме як «шабіха», що дослівно означає «привиди», а переносно «розбишаки» чи «головорізи». Дамаск же вже звинувачував у різанині неуточнених «терористів» або й прямо опозицію і заявляв про свою непричетність.

«Різанина в Хулі», як називають цей інцидент, сталася минулої п’ятниці в регіоні Хула в сирійській провінції Хомс, який охоплює кілька містечок і сіл. Рада безпеки ООН засудила за нього в першу чергу владу Сирії.
XS
SM
MD
LG