Доступність посилання

ТОП новини

«Юлина тисяча» реінкарнувалася


Київ – У п’ятницю близько 80 тисяч вкладників «Ощадбанку» СРСР можуть одержати компенсації за свої знецінені внески, обіцяють в «Ощадбанку» України. Коли виплати отримають решта 1,5 мільйона громадян, які для цього зареєструвалися у фінансовій установі, не уточнюють. Тим часом в опозиції компенсацію називають обдурюванням виборців й намаганням купити їхні голоси.

Роздача грошей не підвищить рівень соціальних стандартів в Україні, заявив у коментарі для Радіо Свобода член парламентського комітету з питань соціальної політики та праці, депутат від «БЮТ-Батьківщини» Андрій Павловський. Відтак, на його думку, ініціатива президента Віктора Януковича є лише намаганням купити виборців.

Три роки нічого не виплачували, а тут, раптом, перед виборами Віктор Янукович згадав, що є перед державою таке величезне соціальне зобов’язання
Андрій Павловський
«Будемо сподіватися, що хтось із пенсіонерів дійсно отримає те, що обіцяли. Відновлюється виплата так званої «Юлиної тисячі». У 2008 році вперше 6 мільйонів людей отримали по цій тисячі. Три роки нічого не виплачували, а тут, раптом, перед виборами Віктор Янукович згадав, що є перед державою таке величезне соціальне зобов’язання. Треба було б пенсіонерам виплачувати вже не «Юлину тисячу», а від Віті вже по 2-3 тисячі гривень», – зазначив Павловський.

Протягом років, коли компенсація не виплачувалася, змінився курс гривні, у 2-3 рази виросли споживчі ціни в Україні, нагадав Андрій Павловський.

Гроші отримають 80 тисяч людей з 1,5 мільйона

Утім, повідомлень про збільшення суми не надходило. У перший день кампанії з виплати компенсації за вклади Ощадбанку СРСР, що знецінилися, близько 70-80 тисяч громадян зможуть одержати 1 тисячу гривень компенсації, заявив голова правління «Ощадбанку» Сергій Подрєзов. Водночас, за його словами, для отримання виплати вже зареєструвалися близько 1,5 млн. людей. Коли вони усі отримають компенсацію, Сергій Подрєзов не уточнив. Він пообіцяв, що для отримання виплат будуть забезпечені комфортні умови.

З 1 червня буде близько 70-80 тисяч осіб по всій Україні, які, згідно зі своєю чергою, свого часу прийдуть і одержать свою тисячу гривень
Сергій Подрєзов
«З 1 червня буде близько 70-80 тисяч осіб по всій Україні, які, згідно зі своєю чергою, свого часу прийдуть і одержать свою тисячу гривень. За два місяці у нас черг не було. Все абсолютно спокійно відбувається, абсолютно цивілізовано. З урахуванням того, що на 1 число немає такого, як у попередній історії, коли приходили усі, щоб отримати, а є вже визначені особи, яким призначений час, ми очікуємо, що не буде ніякого ажіотажу, а прийдуть ті люди, яким призначений час», – сказав Подрєзов.

Згідно з постановою Кабміну, вкладник може використовувати компенсаційні кошти, зараховані на його поточний рахунок, готівкою чи переказом на депозитний або інший рахунок у банку і з використанням спеціального платіжного засобу «Національна картка». При цьому видача карток громадянам України здійснюється безоплатно.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG