Доступність посилання

ТОП новини

Президенти Франції і Росії не мають згоди, як досягти миру в Сирії


Президенти Франції і Росії Франсуа Олланд і Володимир Путін на своїй зустрічі в Парижі, яка закінчилася в п’ятницю ввечері, не дійшли згоди щодо шляхів досягнення миру в Сирії.

Олланд заявив, що владний режим Сирії дискредитував себе, і єдиний шлях покласти край насильству, яке триває в країні вже понад рік, – це відставка сирійського президента Башара аль-Асада.

За його словами, одним зі шляхів тиску на сирійську владу, щоб змусити її виконати умови міжнародно схваленого мирного плану, є санкції проти Сирії.

Натомість Путін повторював позицію Росії, що сили супротивників Асада несуть однакову з владою країни відповідальність за загибель людей і що санкції не допоможуть встановити в Сирії мир.

Він також вкотре застеріг від «односторонніх кроків» щодо Сирії і знову повторив, що Росія не має там «особливих інтересів».

Становище в Сирії було однією з головних тем переговорів президента Росії і з канцлером Німеччини Анґелою Меркель, які відбулися раніше в п’ятницю в Берліні, і там Володимир Путін висловлював такі ж думки.

Росія зазнає дедалі більшого міжнародного тиску через її спротив суворішим крокам міжнародної спільноти проти влади Сирії. Зокрема, державний секретар США Гілларі Клінтон заявила в п’ятницю, що позицію Росії, яка стверджує, що не підтримує жодної зі сторін у конфлікті в Сирії, в усьому світі розглядають як підтримку режиму авторитарного сирійського президента Башара аль-Асада. У четвер вона ж сказала, що, на думку Вашингтона, політика Москви на захист режиму Асада від суворих міжнародних санкцій є по суті підштовхуванням цієї країни до громадянської війни.

Росія є давнім союзником режиму Асада, зокрема, продаючи йому озброєння на значні суми, і вже багато разів блокувала спроби світової спільноти накласти на цей режим санкції за жорстоке придушення протестів опозиції, в якому загинули, за оцінками ООН, із обох сторін конфлікту понад 10 тисяч людей, у першу чергу цивільних.
XS
SM
MD
LG