Доступність посилання

ТОП новини

Клінтон: Росія підтримує режим Асада в Сирії


Гілларі Клінтон виступає на прес-конференції в Осло 1 червня 2012 року
Гілларі Клінтон виступає на прес-конференції в Осло 1 червня 2012 року
Державний секретар США Гілларі Клінтон заявила в п’ятницю, що позицію Росії, яка стверджує, що не підтримує жодної зі сторін у конфлікті в Сирії, в усьому світі розглядають як підтримку режиму авторитарного сирійського президента Башара аль-Асада.

Виступаючи на прес-конференції в Осло в Норвегії, вона заявила, що світова спільнота буде рада співпрацювати з Росією в розробленні плану політичного переходу в Сирії, якщо Росія до цього готова.

Раніше в п’ятницю президент Росії Володимир Путін, перебуваючи з візитом у Німеччині, заперечив заяви, що його країна підтримує режим президента Сирії Башара аль-Асада, і заявив, що Росія докладе всіх зусиль, щоб знайти політичне вирішення сирійського конфлікту. Але він наголосив, що Росія проти «односторонніх» заходів щодо Сирії, особливо ж силових.

Водночас у Москві речник МЗС Росії Олександр Лукашевич, коментуючи в п’ятницю масове вбивство цивільних у сирійському регіоні Хула тиждень тому, послався на результати офіційного сирійського військового розслідування трагедії, яке стверджує, що в ній винні неуточнені «збройні угруповання», які вбивали цивільне населення за те, що воно «відмовилося виступити проти влади». Як вважають у Москві, за словами її представника, трагедія, в якій загинули 108 людей, переважно діти і жінки, стала наслідком «загравання з екстремістами» і надання підтримки «бойовикам». Натомість, за даними ООН, частина людей у Хулі загинула від дій урядових артилерії і танків, більшість була страчена, як кажуть очевидці, проурядовим ополченням.

У четвер Клінтон уже заявляла, що, на думку Вашингтона, політика Москви на захист режиму Асада від суворих міжнародних санкцій є по суті підштовхуванням Сирії до громадянської війни.

Росія є давнім союзником режиму Асада і, зокрема, продає йому озброєння на значні суми і вже багато разів блокувала спроби світової спільноти накласти на цей режим санкції за жорстоке придушення протестів опозиції, в якому загинули, за оцінками ООН, понад 10 тисяч людей.
XS
SM
MD
LG