Доступність посилання

ТОП новини

У Сирії тривають бої армії й опозиції, є десятки загиблих


У Сирії в понеділок точились жорстокі бої урядових військ і сил опозиції. Повстанська Вільна сирійська армія останніми днями заявляє, що після відмови влади країни виконати головні умови давно ухваленого мирного плану вона надалі не вважає себе зобов’язаною умовами перемир’я і поновлює свої «оборонні операції».

За даними повстанців, у боях останніх кількох днів вони знищили не менш як 80 військовослужбовців урядової армії. Сирійські правозахисники, які збирають інформацію про події в Сирії з Лондона, говорять і про понад 100 вбитих сирійських військових. Тим часом сирійське державне агентство повідомило про сьогоднішній похорон 30 урядових силовиків, які загинули в учорашніх боях.

Тим часом голова Європейської ради Герман Ван Ромпей заявив сьогодні на саміті ЄС – Росія: Брюссель і Москва «цілком згодні», що мирний план спеціального представника ООН і Ліги арабських держав у Сирії Кофі Аннана є «найкращою можливістю» уникнути громадянської війни в Сирії. За його словами, надзвичайно важливо, щоб Євросоюз і Росія співпрацювали в вирішенні сирійської кризи. Але Росія, за повідомленнями, на цьому саміті, що відбувся неподалік Санкт-Петербурга, так і не погодилася посилити тиск на режим авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада, щоб змусити його виконати мирний план, із яким він на словах погодився.

План Кофі Аннана передбачає, серед іншого, виведення сирійських військ і важкого озброєння з населених пунктів. Влада країни від 12 квітня, коли формально почали діяти умови мирного плану Аннана, досі не виконала цього всупереч своїм зобов’язанням.

Росія, яка є давнім союзником режиму авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада, зазнає дедалі більшого міжнародного тиску через її спротив суворішим крокам міжнародної спільноти проти влади Сирії. Росія, зокрема, продає йому озброєння на значні суми і вже багато разів блокувала спроби світової спільноти накласти на цей режим санкції за жорстоке придушення протестів опозиції.

У цих протестах і їхньому придушенні загинули, за оцінками ООН, із обох сторін конфлікту понад 10 тисяч людей, у першу чергу цивільних. Сирійська опозиція заявляє й про більш як 13 з половиною тисяч загиблих, із них до 2 тисяч 400 тільки за час чинності невтіленого перемир’я з середини квітня.
XS
SM
MD
LG