Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко обіцяє скасувати мовний закон


Фото 30 травня 2012 року
Фото 30 травня 2012 року
Колишній Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що ухвалений сьогодні у першому читанні законопроект «Про засади державної мовної політики» «невдовзі буде неодмінно скасовано». Як мовиться в її заяві з лікарні в Харкові, оприлюдненій на сайті очолюваної Тимошенко партії «Батьківщина» і на її особистому сайті, це не «своєрідне побажання з-за ґрат», а «гарантія».

Тимошенко порівняла законопроект із Валуєвським циркуляром 1863 року, який накладав значні обмеження на українську мову в царській Росії, і заявила, що він цілком суперечить Конституції України, «вже не кажучи про здоровий глузд та елементарний людський розум».

Вона звернулася із закликом до опозиції, передусім до демократичних і патріотичних сил, не вдаватися до «істерики та виривання волосся на голові», бо, за її словами, це саме те, на що розраховують ініціатори законопроекту.

«Вони добре розуміють, що можуть правити лише в роздертій на суперечності, втомленій і розсвареній країні. Не дайте їм цього дарунку!» – закликала Тимошенко.

У Партії регіонів заявляють, що мовний законопроект піде «на користь співвітчизникам» і має на меті «навести лад у мовному питанні», тоді як опозиція зацікавлена і в хаосі в цьому питанні, і в дестабілізації становища в Україні.

Раніше сьогодні Верховна Рада голосами 234 із 248 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі, ухвалила в першому читанні законопроект «Про засади державної мовної політики», ініційований народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком. У пояснювальній записці, зокрема, зазначається, що в разі ухвалення законопроекту російська мова має стати регіональною в 13 адміністративно-територіальних одиницях України із 27.

Валуєвський циркуляр 1863 року був таємним розпорядженням міністра внутрішніх справ Російської імперії Петра Валуєва, який наказував зупинити публікацію значної частини видань українською мовою, за винятком художньої літератури. 1876 року Емський указ імператора Олександра II практично заборонив і такі видання.

Юлія Тимошенко, яка відбуває в колонії в Харкові 7-річний термін ув’язнення за звинуваченням у перевищенні повноважень при укладенні газових угод із Росією 2009 року, нині перебуває на лікуванні в харківській лікарні «Укрзалізниці».
XS
SM
MD
LG