Доступність посилання

ТОП новини

США офіційно підтверджують загибель заступника лідера «Аль-Каїди»


У Сполучених Штатах Америки Білий дім офіційно підтвердив у вівторок загибель другої особи в керівництві терористичної мережі «Аль-Каїда» Абу Ях’ї аль-Лібі.

Речник Білого дому Джей Карні, оголошуючи про це, не уточнив обставин загибелі, за його словами, «головного менеджера» «Аль-Каїди».

Раніше в вівторок американські урядовці висловлювали на умовах анонімності майже повну впевненість у загибелі Абу Ях’ї аль-Лібі в повітряному ударі американського безпілотного літака на півночі Пакистану.

У Пакистані один із чільних діячів ісламістського руху «Талібан», якого теж не називають на ім’я, так само говорив цього ж дня в інтерв’ю агентству Reuters про загибель Абу Ях’ї аль-Лібі як про «велику втрату».

Американські фахівці з боротьби з тероризмом вважають, що Абу Ях’я аль-Лібі був другою особою «Аль-Каїди» після її лідера Аймана аз-Завагрі, і називають його одним із найдосвідченіших і найгнучкіших лідерів терористів.

Абу Ях’я аль-Лібі, за голову якого США призначали винагороду в 1 мільйон доларів, уже був в американському ув’язненні в Афганістані в першій половині 2000-х років, але втік і відтоді кілька разів уникав спроб ліквідувати його.

Він, як виглядає, загинув у понеділок уранці в останньому з восьми за попередні два тижні повітряних ударів із американських безпілотних літаків у пакистанському регіоні Північний Вазиристан.

Таким чином, від часу ліквідації засновника і попереднього лідера «Аль-Каїди» Усами бін Ладена американським загоном сил спецпризначення теж у Пакистані в травні минулого року США знищили вже майже півтора десятка чільних діячів цієї мережі і споріднених із нею угруповань.

Північний схід Пакистану вздовж кордону з Афганістаном є зоною племен, представники яких живуть по обидва боки кордону, і базою діяльності в обох країнах бойовиків «Аль-Каїди» й руху «Талібан». США вже тривалий час вдаються до ударів із безпілотників проти цих бойовиків.

Останнім часом Пакистан, відносини якого зі США від минулого року значно погіршилися через цілу низку інцидентів, вимагає від Вашингтона припинити ці удари, в яких гине також і цивільне населення.
XS
SM
MD
LG