Доступність посилання

ТОП новини

Нацменшини нічого не отримають від «мовного закону» – Чорновіл


Ухвалений парламентом у першому читанні «мовний» законопроект не несе ніяких переваг для нацменшин в Україні. Про це сьогодні в ефірі Радіо Свобода заявив народний депутат Тарас Чорновіл. Він також зауважив, що цим законопроектом закладається «міна сповільненої дії під російськомовну громаду України», і корисним він може бути тільки в тому разі, якщо Україна як держава стане частиною нової Російської імперії.

«Про цей закон так багато говорять і одна, і інша сторона. Одні говорять: знищення української мови, інші говорять: тотальна русифікація. Мотиви цього закону – брудні, а наслідки – дуже неоднозначні та дуже дивні», – сказав Тарас Чорновіл.

За його словами, російськомовні інтелігентні, освічені люди не хочуть ухвалення цього закону. Вони в соціальних мережах просять їх не захищати.

«Щось дає цей закон російськомовній громаді України того, чого вона сьогодні де-факто не має? Насправді, нічого не дає. Вона їм дає одну дуже погану річ: право не вчити українську мову, не вживати, забути. Для чиновників – забути. Причина в тому, що закладається міна сповільненої дії під ту ж саму російськомовну громаду України. Знаєте, коли це дасть їм позитив? Тільки в тому випадку, якщо Україна як держава буде ліквідована і стане частиною нової Російської імперії», – наголосив Тарас Чорновіл.

Водночас він говорить, що і опозиції, і владі вигідно, щоб «мовний» закон існував.

«З самого початку, ще перший раз, коли включався законопроект в порядок денний, тоді, коли відбулася перша бійка у Верховній Раді, коли не вдалося його ухвалити, то вже була задумка про те, щоб здати цей закон і потім на цьому максимально щось підіймати», – заявив Тарас Чорновіл.

5 червня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект про засади державної мовної політики, ініціаторами якого є народні депутати від Партії регіонів Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов. Опозиція, яка нібито мала план зриву голосування, заявила після голосування, що опозиційні депутати «просто фізично не встигли зорієнтуватися», оскільки Голова Верховної Ради Володимир Литвин «раптово» переніс розгляд питання.
XS
SM
MD
LG