Доступність посилання

ТОП новини

США засуджують насильство в Сирії й знову вимагають відставки Асада


Гілларі Клінтон виступає на прес-конференції під час Глобального протитрерористичного форуму в Стамбулі 7 червня 2012 року
Гілларі Клінтон виступає на прес-конференції під час Глобального протитрерористичного форуму в Стамбулі 7 червня 2012 року
Державний секретар США Гілларі Клінтон заявила сьогодні, що насильство в Сирії стає «просто кричущим», і знову повторила заклик до режиму авторитарного президента Сирії Башара аль-Асада відійти від влади.

Виступаючи в Стамбулі в Туреччині на міжнародній протитерористичній конференції, вона наголосила: в Вашингтоні не вірять, що Сирія може стати мирною, стабільною чи демократичною, доки Асад не відійде від влади.

І західні, і арабські країни погоджуються, що вирішення сирійського конфлікту має початися з відставки Асада і його виїзду з Сирії, що дасть змогу сформувати там перехідний уряд, додала Клінтон.

Такими словами вона прокоментувала повідомлення сирійської опозиції, ще не підтверджене з незалежних джерел, що вчора в сирійській провінції Хама урядові війська чи проурядові ополчення вбили щонайменше 86 людей, серед яких понад 20 дітей і 20 жінок. Сирійська влада ж заявила, що її війська здійснили там операцію проти «озброєних терористичних угруповань», які вбили кілька цивільних, «на заклики громадян».

Росія і Китай, які виступають проти суворих міжнародних кроків проти режиму в Сирії, заявили, що «рішуче виступають проти намагань урегулювати кризу в Сирії за допомогою зовнішнього воєнного втручання, а також проти нав’язування політики зміни режиму» в цій країні.

Натомість у США міністр фінансів Тімоті Ґайтнер закликав країни всього світу застосувати «якнайбільший фінансовий тиск» на владу Асада, щоб змусити його відійти від влади. Він також підтримав пропозицію Ліги арабських держав ухвалити проти влади Сирії міжнародні санкції, передбачені Статутом ООН, розділ 7 якого передбачає можливість заходів у разі дій, що порушують мир чи становлять акт агресії.

У масових опозиційних виступах проти влади Сирії і їхньому жорстокому придушенні, що тривають уже понад рік, загинули, за оцінками ООН, із обох сторін конфлікту понад 10 тисяч людей, у першу чергу цивільних.
XS
SM
MD
LG