Доступність посилання

ТОП новини

Президенти України і Польщі говорять про спільне минуле двох країн


Броніслав Коморовський (л) і Віктор Янукович на «Биківнянських могилах» 28 листопада 2011 року
Броніслав Коморовський (л) і Віктор Янукович на «Биківнянських могилах» 28 листопада 2011 року
Президенти України і Польщі Віктор Янукович і Броніслав Коморовський на своїй зустрічі в Варшаві обговорили в п’ятницю широкий спектр питань двосторонніх відносин, зокрема, питання спільного історичного минулого України та Польщі, повідомила прес-служба голови української держави.

Одним із них було питання про Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» в Биківнянському лісі під Києвом, мовиться в повідомленні.

Янукович перебуває в Польщі з робочим візитом, приїхавши до Варшави на відкриття в п’ятницю фінальної частини чемпіонату Європи з футболу, що його обидві країни проводять спільно.

Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» створений у Биківнянському лісі під Києвом, де в 1937–41 роках розстрілювали і ховали жертв сталінських політичних репресій. Як вважають, там убиті й поховані понад 100 тисяч людей. Нині відомі імена понад 14 тисяч розстріляних там.

Серед жертв Биківнянського лісу – і кілька тисяч польських офіцерів, які потрапили у радянський полон у 1939 році, коли СРСР підтримав Адольфа Гітлера у його війні проти Польщі, й були потім розстіляні.

Цього року там мають завершити спорудження меморіалу пам’яті поляків-жертв тоталітаризму, який має стати частиною великого меморіального комплексу «Биківнянські могили». Обидва президенти домовилися про це під час відвідин заповідника минулої осені.
XS
SM
MD
LG