Доступність посилання

ТОП новини

«Мовний» законопроект ухвалили в першому читанні без порушень – голова регламентного комітету


Парламент без порушень ухвалив у першому читанні законопроект «Про засади державної мовної політики», вважає член парламентської фракції Партії регіонів, голова регламентного комітету Верховної Ради Володимир Макеєнко.

За його словами, які поширює прес-служба Партії регіонів, оскарження фракцією «БЮТ-Батьківщина» у Вищому адміністративному суді голосування щодо законопроекту про державну мовну політику суперечить регламентові Верховної Ради.

«Подавати заяви до судів – це право будь-якого громадянина, незалежно від того, депутат він чи ні. Тільки в цьому випадку в мене виникає питання: при чому тут до ухвалення законопроекту про державну мовну політику Вищий адміністративний суд? Мені не ясна суть претензій опозиції. Якщо її не влаштовують якісь процедурні моменти, то вона може звернутися до регламентного комітету Верховної Ради зі своєю заявою або прийти на засідання комітету й сказати, в чому були порушення. І тоді комітет розгляне ці скарги й винесе рішення», – цитує Макеєнка партійна прес-служба.

За його словами, наразі опозиція не зверталася до регламентного комітету Верховної Ради з наміром оскаржити процедуру голосування щодо цього законопроекту.

«Що стосується процедури проходження закону в парламенті в першому читанні, документ був проголосований відповідно до регламенту Верховної Ради, і ніяких порушень немає», – вважає депутат.

Опозиція, оскаржуючи ухвалення законопроекту в першому читанні, заявляє, що при цьому було порушено відразу кілька положень регламенту Верховної Ради. Зокрема, як заявив один із позивачів, депутат фракції «БЮТ-Батьківщина» Степан Курпіль, за цей закон голосували «мертві душі» – ті, хто не був зареєстрований, був хворий, був у відпустці тощо.

5 червня парламент ухвалив у першому читанні законопроект «Про засади державної мовної політики», ініційований народними депутатами від Партії регіонів Сергієм Ківаловим і Вадимом Колесніченком. За це рішення проголосували 234 із 248 народних депутатів, зареєстрованих у сесійній залі. «За» проголосували 187 народних депутатів від Партії регіонів, двоє членів фракції НУНС, 25 депутатів від КПУ, двоє від Народної партії, шестеро членів групи «Реформи заради майбутнього» і 12 позафракційних депутатів. Пізніше член депутатської групи «Реформи заради майбутнього» Володимир Каплієнко заявив, що народних депутатів від його групи, картки яких проголосували за мовний законопроект, не було в сесійному залі в той момент.
XS
SM
MD
LG