Доступність посилання

ТОП новини

Соціалісти Франції отримують більшість у парламенті


Прага – У Франції, внаслідок першого туру виборів до Національної асамблеї, прихильники президента країни Франсуа Олланда отримують більшість у парламенті, яка необхідна їхньому новообраному лідерові для здійснення обіцяних французам реформ. За попередніми підрахунками наслідків голосування в неділю, соціалісти на чолі з Олландом уже мають понад 46 відсотків голосів. Боротьба йде за 577 місць у нижній палаті парламенту. Другий тур призначений на 17 червня.

Другими після соціалістів ідуть після першого туру парламентських виборів у Франції правоцентристи з «Союзу за народний рух», які мають 34 відсотки голосів. Успішні також і ультраправі з Національного фронту з їхнім лідером Марін Ле Пен, вони виступають за відмову країни від євро і активних заходів проти «ісламізації» держави. Комуністи з Лівого фронту на чолі з Жаном-Люком Меланшоном також проходять до парламенту.

За даними екзит-полів, соціалісти та їхні союзники, «зелені», набирають у цілому понад 300 голосів у Національних зборах, правоцентристи – понад 250 голосів. У неділю до виборчих дільниць прийшло до 60 відсотків французів, що мають право голосу.

Оцінюючи перші наслідки голосування 10 червня, член керівництва Соціалістичної партії Франції Мартін Обрі зазначив: «Я вважаю, що цим голосуванням французи хотіли дати зрозуміти всім, що вони довіряють Франсуа Олланду, тим змінам, які вже здійснив його уряд. Вони хочуть надати йому нові можливості для того, щоб діяти. Нам, звичайно ж, необхідна більшість у парламенті, щоб продовжити заходи зі стимулювання зайнятості, досягнення зростання та пожвавлення економіки».

Олланд вже проштовхнув чимало популістських змін у Франції

Новообраний президент Франції, глава Соціалістичної партії Франсуа Олланд уже здійснив низку популістських реформ, відразу ж після його обрання 6 травня. Державним міністрам скоротили зарплату на 30 відсотків, нова влада соціалістів знизила пенсійних вік деяким категоріям працівників – від 62 до 60.

Але влада Олланда бажає більшого. Вона хоче ввести вищі податки для багатих, планує додатково привести до шкільної системи освіти 60 тисяч викладачів.

Член Соціалістичної партії Бенуа Амон, який обіймає посаду міністра економічної та соціальної солідарності в уряді Олланда, привітав результати голосування у неділю, але заявив, що для підсилення впливу соціалістів буде дуже важливим підтвердження підсумків голосування у другому турі, за тиждень.

«Це підтверджує, що французи хочуть довірити Франсуа Олланду засоби для підсилення політики, обіцяної під час обрання його президентом 6 травня. Але у той же час, якраз після другого туру, для нас настане час, щоб радіти. Це лише перший позитивний крок. Але ми повинні посилити мобілізацію так, щоб у наступну неділю Франсуа Олланд був спроможний здійснювати політику, яку він обіцяє», – зазначив Бенуа Амон.

Вотум довіри для Олланда може піднести його статус у Європі і зробити Францію потужнім суперником Німеччини у той час, коли Берлін лідирує в дебатах щодо засобів боротьби 17 членів єврозони з фінансовою кризою. Незгода Олланда з деякими пунктами німецьких заходів щодо жорсткої економії в зоні євро обіцяє гостру дискусію з цього питання в ЄС.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG