Доступність посилання

ТОП новини

«Честь і гідність» спікера Литвина у чужих руках?


Київ – У середу відбулося перше судове слухання у справі народного депутата Анатолія Гриценка, якого спікер парламенту Володимир Литвин звинувачує у поширенні неправдивої інформації. Очільник парламенту виявив її у блозі, в якому колишній міністр оборони і нинішній голова профільного парламентського комітету закидає Литвину зумисне лобіювання законопроекту щодо питань заборгованості підприємств оборонно-промислового комплексу. За словами спікера, це ображає його «честь, гідність та ділову репутацію», втім захищати їх до суду він так і не прийшов.

«Відмовити відповідачу у визнанні явки позивача обов’язковою. Не передбачено чинним законодавством ставити вам питання позивачу», – такою ухвалою суддя Печерського суду Світлана Волкова дозволила Володимиру Литвину не відвідувати судові засідання у його позові проти депутата від НУНС Анатолія Гриценка. Саме у його блозі на інтернет-сайті «Українська правда» спікер парламенту побачив особисту образу, бо Гриценко написав, що Литвин навмисне лобіював законопроект, який зокрема дозволяє «списати заборгованість оборонних підприємств у розмірі 820 мільйонів гривень».

Радіо Свобода вирішило поцікавитись, чому Володимир Литвин не з’явився на судове засідання захищати «честь і гідність» особисто, однак не отримало однозначної відповіді. За словами його адвоката Костянтина Ткаченка, спікер не має часу для суду через щільний робочий графік. Водночас прес-секретар апарату Верховної Ради Вікторія Шведова зазначила, що до суду очільник парламенту звернувся як приватна особа, а тому коментувати ситуацію політик не буде.

Натомість Анатолій Гриценко у коментарі Радіо Свобода наголосив, що у своєму інтернет-блозі він апелював до Володимира Литвина як до політика, а не як до приватної особи.

«Як приватна особа Володимир Литвин мене абсолютно не цікавить. Ідеться про посадову особу, яка має повноваження, підписує документи, вносить проекти рішень, керує апаратом. Я відповідаю за свої слова і дії. У згаданому матеріалі міститься правдива і достовірна інформація. Я доведу це у суді», – наголосив Гриценко.

До розгляду справи у якості свідків Анатолій Гриценко запропонував долучити низку високопосадовців, зокрема Прем’єр-міністра Миколу Азарова, голову Нацбанку Сергія Арбузова та міністра економічного розвитку і торгівлі Петра Порошенка. Однак його клопотання суд не задовольнив.

Литвин і Гриценко сваряться через вибори?

Окрім Анатолія Гриценка, позов Володимира Литвина спрямований і проти інтернет-сайту «Українська правда», який розмітив критичний блог депутата. На судове засідання представники видання теж не з’явилися. Головний редактор видання Олена Притула не коментує ситуацію, зазначивши, що інтернет-ресурс надає майданчик для висловлення думок, однак не відповідає за наповнення блогів.

На думку політтехнолога Тараса Березовця, причину конфлікту між Литвином і Гриценком слід шукати у наближенні початку передвиборної кампанії.
Для Гриценка Литвин став особистим ворогом. Він постійно і достатньо критично коментує все, що робить спікер
Тараса Березовця

«Володимир Литвин збирається обиратися за Новоград-Волинським виборчим округом, де дуже велика кількість військових відставників і військових частин. Намагання зіграти на ці теми викликано тим, щоб отримати найбільш сприятливий для себе результат в мажоритарному окрузі. З якогось моменту для Гриценка Литвин став особистим ворогом. Він постійно і достатньо критично коментує все, що робить спікер. Зрозуміле бажання Гриценка ускладнити йому виборчу кампанію», – зауважує політтехнолог.

Наразі ж у розгляді справи Гриценка-Литвина зроблено перерву через відсутність третьої сторони – представників видання «Українська правда». Наступне засідання заплановане на 11 липня. Захисник спікера запевняє: «жодної копійки» за моральну шкоду Володимир Литвин із Анатолія Гриценка стягувати не збирається.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG