Доступність посилання

ТОП новини

Росія Польщі: безпека вболівальників – справа організаторів


Володимир Путін (л), Дональд Туск (п), архівне фото
Володимир Путін (л), Дональд Туск (п), архівне фото
Президент Росії Володимир Путін у телефонній розмові з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском заявив у середу, що за безпеку іноземних уболівальників на Євро-2012 відповідальні організатори чемпіонату Європи з футболу, тобто Польща у випадку вівторкових сутичок між поляками й росіянами у Варшаві.

УЄФА в середу теж засудив учорашні «ізольовані інциденти» у Варшаві, де перед матчем збірних Польщі і Росії та після нього сталися сутички вболівальників чи навколофутбольних хуліганів двох країн.

Про якісь дисциплінарні акції УЄФА з приводу цих подій наразі не повідомляють. Справи порушників порядку у Варшаві вирішують нині польські суди.

Водночас Європейський союз футбольних асоціацій наклав на Російський футбольний союз штраф у 120 тисяч євро через дії російських уболівальників минулої п’ятниці, які під час матчу Росії проти Чехії в польському Вроцлаві на Євро-2012 побили стюардів, влаштувавши масові заворушення, а також кидали фаєри і розгортали плакати забороненого змісту.

Крім того, контрольно-дисциплінарна комісія УЄФА також вирішила накласти на Росію ще одне покарання через той інцидент, позбавивши російську збірну шести очків у кваліфікації на наступний чемпіонат Європи з футболу 2016 року. Це покарання залишається умовним – із випробувальним терміном, який починається нині й закінчиться з кінцем плей-офу до Євро-2016. Його не використають, якщо за весь цей час російські вболівальники не скоять більше жодного подібного порушення.

У вівторок у Варшаві відбулися сутички між росіянами, що прибули вболівати за свою команду, й місцевими хуліганами. За повідомленнями, ініціаторами бійок у більшості випадків були поляки. Спецзагони поліції охороняли колону російських уболівальників і застосовували гумові кулі, сльозогінний газ і водомети проти порушників спокою, але запобігти всім сутичкам не змогли.
XS
SM
MD
LG