Доступність посилання

ТОП новини

«Сім’я» високо оцінила нерухомість?


Київ – Оцінка нерухомості для оподаткування при купівлі-продажу відтепер відбувається онлайн – за відсутності фахівця, а сама операція подорожчала в рази. Про це заявляють українські підприємці – оцінювачі майна. За їхніми словами, їх фактично позбавили професії. Опозиція вказує на початок монополізації на ринку оцінки нерухомості, провладні депутати запевняють: про ситуацію їм відомо, її розглянуть і виправлять відповідні відомства.

Будь-які операції щодо рухомого або нерухомого майна нотаріуси можуть засвідчувати тільки за наявності незалежної оцінки сертифікованого спеціаліста. Наказ про це підписав міністр юстиції Олександр Лавринович 5 червня, повідомляє урядовий портал.

Це викликало неабияке занепокоєння у середовищі українських оцінювачів. За їхніми словами, відтепер оцінкою майна для оподаткування у всій Україні займатиметься всього 12 компаній, які налічують близько 40 спеціалістів, а сама оцінка відбуватиметься онлайн або по телефону. Це вплинуло на вартість послуги, зазначає Людмила Туровська, голова рівненського відділення Товариства українських оцінювачів.

Оцінка відбуватиметься із Києва для всіх міст і сіл. У зв’язку з цим вона вже подорожчала у 6-10 разів
Людмила Туровська
«Всі ці 12 фірм розташовані у столиці. Оцінка відбуватиметься із Києва для всіх міст і сіл. У зв’язку з цим вона вже подорожчала у 6-10 разів», – стверджує вона.

За словами її столичних колег, до реформування вартість оцінки нерухомості у столиці коштувала від 500 до 1500 гривень, тепер ця сума часом сягає 10 тисяч.

Монополія – під конкретних людей?

Влада створює монопольні структури у всіх сферах економіки під конкретних людей
Олександр Бондар
Йдеться про початок монополізації на ринку нерухомості, вважає депутат-нашоукраїнець Олександр Бондар, колишній голова Фонду держмайна. Подібна ситуація характерна і для інших галузей економіки, додає депутат. «В енергетиці – монополія, в газовій сфері– теж, – каже він. – Влада створює монопольні структури у всіх сферах економіки під конкретних людей».

За інформацією газети «Деловая столица», усі 12 фірм-оцінювачів так чи інакше пов’язані із сином Президента Олександром Януковичем.

У Партії регіонів проблему, що склалася на ринку оціночних послуг, визнають і обіцяють вирішити.

Проблему влада почула. Ми розглянемо це питання, якщо треба підкоригувати – підкоригуємо
Михайло Чечетов
«Проблему влада почула. Ми розглянемо це питання, якщо треба підкоригувати – підкоригуємо. Ми ж не хочемо робити гірше країні», – зазначає перший заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.

Тим часом Товариство оцінювачів зібрало 850 підписів під своєю відозвою і має намір направити відкритого листа до Верховної Ради, Президента, Міністерства юстиції і Фонду держмайна.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG