Доступність посилання

ТОП новини

Британія: надто тісні стосунки преси і політиків


Лондон Розслідування звинувачень про зловживання британської преси виявляє підозріло тісніші зв’язки між ЗМІ та політиками. Перед суддею Браяном Левесоном уже свідчили колишні прем’єр-міністри Джон Мейджор та Ґордон Бравн, теперішній лідер лейбористів Ед Мілібанд. Вони відповідали на незручні запитання. Але головне залишається ще без відповіді: як можна виправити ситуацію?

Заяви політиків декого збивають з пантелику. Не зовсім зрозуміло, чи політики таки боялися преси, чи були настільки близькими, що не могли загрожувати одне одному.

Чому прем’єр-міністр Камерон брав собі у радники колишнього редактора газети News of the World, який фактично залишався працівником медія-магната Руперта Мердока? Що означає родичання колишнього прем’єра Тоні Блера з Мердоком, з яким він хрестив дитину?

Директор неурядової організації Media Standards Trust Мартін Мур вказує на Мердока та його вплив на газетному ринку.

Політичні кола за останні десятиріччя дуже зблизилися з певними колами преси, особливо з компаніями Руперта Мердока News Corporation і News International
Мартін Мур
«Ми виявили, що політичні кола за останні десятиріччя дуже зблизилися з певними колами преси, особливо з компаніями Руперта Мердока News Corporation і News International. Його газети становили майже 40% накладів усієї британської преси», – наголошує Мартін Мур.

Від телефонів до політики

Почалося все зі звинувачень у тому, що газети незаконно отримували інформацію з приватних мобільних телефонів. У результаті скандалу минулого року Руперт Мердок закрив наймасовішу британську газету News of the World.

Але зараз виявилося, що зловживання газетярів відходять на другий план у порівнянні з діями політиків. Чи справді політичні діячі докладали надто багато зусиль, щоб певна газета підтримала їхню партію на виборах?

Наталі Фентон, професор Лондонського університету наголошує на взаємозалежності політиків і преси.

Виявилися надзвичайно близькими зв’язки двох еліт – політичної еліти та еліти таблоїдної преси. А це має певний вплив на політичні рішення
Наталі Фентон
«Під поверхнею виявилися надзвичайно близькими зв’язки двох еліт – політичної еліти та еліти таблоїдної преси. А це має певний вплив на політичні рішення. Тобто політики думали про те, як їхні слова чи рішення будуть виглядати в пресі, і що можна зробити, щоб вплинути на те висвітлення», – говорить професор Фентон.

За результатами нинішнього розслідування, у жовтні мають зробити звіт включно з рекомендаціями можливого регулювання преси і, зокрема, того, як уникати конфлікту інтересів урядовців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG