Доступність посилання

ТОП новини

Журналісти дорікають політикам за «джинсу»


«Стоп цензурі!» вимагає від політиків не розміщати замовні матеріали у пресі
«Стоп цензурі!» вимагає від політиків не розміщати замовні матеріали у пресі
Київ – Громадський рух «Стоп цензурі!» вимагає від політиків припинити публікувати про себе замовні матеріали у пресі поза політичною рекламою. Журналісти, що входять до цього руху, пообіцяли не виконувати такі замовлення та інформувати про них. Між тим, деякі представники преси вважають подібні заклики колег лицемірством, а виборцям радять критичніше сприймати політичні матеріали.

Політичні сили вже давно використовують практику замовлення матеріалів про себе та розміщення на ТБ у вигляді «незалежних» публікацій у друкованих чи інтернет-виданнях. Це серйозно спотворює український інформаційний простір, оскільки замість інформації про діяльність політиків глядачі та читачі мають змогу ознайомитися хіба що з розробками PR-служб політичних сил. Про це йдеться в заяві руху «Стоп цензурі!», що об’єднує кількасот журналістів. Наголошується також, що часто подібні матеріали, які ще називають «джинсою», розміщують за гроші або ж внаслідок тиску на власників ЗМІ чи редакційний колектив.

«Зараз особливо помітними є порушення у поданні інформації про представників чинної влади, а також народних депутатів Наталю Королевську, Арсенія Яценюка, екс-секретаря Київради Олеся Довгого», зазначають у «Стоп цензурі!». Активісти руху заявили про відмову виконувати «джинсові замовлення» та пообіцяли інформувати про відомі їм замовлення подібних матеріалів.

Речник Наталії Королевської Павло Кучер вважає, що подібні звинувачення мають політичне підґрунтя. За його словами, такі закиди не будуються на фаховому аналізі.

«Є низка політичних сил, яка зацікавлена в тому, щоби час від часу роздмухувати «джинсовий скандал». Відповідно заява руху «Стоп цензурі!» в принципі лягає в це русло», – каже Павло Кучер.

Прихована реклама – як прихована зарплата

Між тим, окремі журналісти скептично ставляться до цієї ініціативи колег. Редактору інтернет-видання «Досьє» Владиславу Перевозченку подібні заклики видаються лицемірними.

Це все одно, якби Президент Янукович закликав співвітчизників не отримувати зарплату в конвертах чи не красти каналізаційні люки
Владислав Перевозченко

«Журналісти, які працюють за гранти і їздять на семінари «по брюсселях» мають розуміти тих своїх колег, яким не так пощастило в житті, які в період кризи заробляють як можуть. Це все одно, якби Президент Янукович закликав співвітчизників не отримувати зарплату в конвертах чи не красти каналізаційні люки», – вважає Владислав Перевозченко і бажає колегам добре підзаробити на виборах.

Політтехнолог Віталій Бала зазначає, що журналістам передусім треба звертатися з подібними закликами до своїх колег, а вже потім до політиків. Він вважає, що за допомогою «джинси» політики намагаються звернути увагу на ті аспекти своєї діяльності, які ігнорують журналісти.

«Якщо політик про щось говорить, а про це чомусь не пишуть, а пишуть про інше, то лише заплативши гроші, стане відомо, що є політичні сили, які за щось виступають», – наголошує політтехнолог.

Аби не стати жертвами прихованої політичної реклами, журналісти і політтехнологи радять співгромадянам критично сприймати політичну інформацію, особливо напередодні виборів.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG