Доступність посилання

ТОП новини

Тютюн обмежили у просторі


Київ – Сьогодні частково набуває чинності закон про повну заборону куріння у громадських місцях, який напередодні підписав Президент Віктор Янукович. Його ініціатори та захисники здорового способу життя впевнені: нові норми покращать здоров’я українців. Курці ж вважають закон дискримінаційним і домагатимуться його скасування через суд.

Закон забороняє куріння тютюнових виробів, електронних сигарет і кальянів у кафе та ресторанах, у під’їздах та підземних переходах, на дитячих майданчиках та зупинках. У готелях, аеропортах та на вокзалах мають створити для курців спеціальні місця – вони повинні займати не більше ніж одну десяту площі всього закладу. Такі норми підтримують 80% українців, переконує ініціатор закону, голова парламентського комітету з охорони здоров’я, депутат від Партії регіонів Тетяна Бахтеєва.

Закон буде працювати! А якщо люди його не будуть виконувати – ми запровадили штрафи – їх раніше взагалі не було – від тисячі до 10 тисяч гривень
Тетяна Бахтеєва
«Це дуже правильний крок для зміцнення здоров’я кожного українця, він грає величезну роль для підростаючого покоління, особливо заборона куріння, зокрема і кальянів, у кафе та ресторанах. Адже вони вже ходять туди масово не з’їсти що-небудь, а саме покурити! Закон буде працювати! А якщо люди його не будуть виконувати – ми запровадили штрафи – їх раніше взагалі не було – від тисячі до 10 тисяч гривень», – говорить вона.

Відповідно до нового закону штрафуватимуть навіть за попільнички у заборонених для куріння місцях, а також за відсутність інформації про шкоду сигарет у кімнатках для курців.

Курці відчувають дискримінацію

За словами координатора громадської ініціативи «Права курців» Юрія Палійчука закон є дискримінаційним, а також таким, що сприяє корупції. Тому організація готує позов – курці домагатимуться скасування дискримінаційних норм через суд.

Ми будемо оскаржувати закон в суді. А працювати цей закон не буде так само, як вже не працює нинішній закон про заборону куріння в громадських місцях
Юрій Палійчук
«Вони по доброму не хочуть, тому нам нічого іншого не залишається, як зробити те, що ми обіцяли – ми будемо оскаржувати закон в суді. А працювати цей закон не буде так само, як вже не працює нинішній закон про заборону куріння в громадських місцях. Самі ресторатори говорять, що їм простіше заплатити той штраф, і щоб люди курили в тих залах. Бо облаштування спеціальних кімнат для паління обійдеться в дуже серйозну копійку. Наприклад, кабінка, в якій може курити п’ятеро людей коштує 5 тисяч євро», – зазначає Юрій Палійчук.

За його словами, у Німеччині та Нідерландах завдяки рестораторам та курцям суди скасували заборону куріння в деяких громадських місцях.

В Україні закон про заборону куріння набирає чинності через шість місяців. Водночас, на стадіонах, спортивних майданчиках, закритих та відкритих спортивних спорудах палити не слід вже сьогодні.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG