Доступність посилання

ТОП новини

Британський прем’єр змушений червоніти


Чоловік стоїть поруч з картиною, що зображає прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона, Лондон, поряд з будівлею Верховного суду, 14 червня 2012 року
Чоловік стоїть поруч з картиною, що зображає прем'єр-міністра Великобританії Девіда Кемерона, Лондон, поряд з будівлею Верховного суду, 14 червня 2012 року
Лондон – Прем’єр-міністр Дейвід Камерон став найвищим британським посадовцем, який був змушений давати свідчення на слуханнях під час розслідування діяльності преси.

Під пильною увагою суспільства виявилися не дуже приємні для деяких політиків факти близькості їх із окремими колами в ЗМІ.

Правда виявилася у багатьох випадках неприємною, часто призводила до того, що глава уряду раптово втрачав пам’ять, а подекуди і густо червонів.

Суддя, лорд Браян Левесон, який провадить слухання, зачитав у четвер приватне текстове повідомлення з мобільного телефону колишнього редактора тепер закритої газети News of the world Ребеки Брукс тодішньому лідерові Консервативної партії Дейвіду Камерону.

«Я завтра за Вас дуже вболіваю, бо ми у цьому разом не лише як друзі, але і професійно також», – йдеться у текстовому повідомленні Брукс на мобільний телефон Камерона.

Цей СМС кількарічної давнини важливий тому, що наступного дня лідер консерваторів виступав із програмною промовою на з’їзді своєї партії, а наймасовіший щоденний часопис Sun у той же день виходив із оголошенням на першій шпальті, що газета на наступних виборах підтримуватиме саме Консервативну партію.

Жодних торгів

Газета Sun – один із часописів медіа-імперії Руперта Мердока News Corp. Ребекка Брукс тоді була правою рукою Мердока, а також особистим другом сім’ї Камеронів.

Такі зв’язки занадто близькі і надто вигідні кожній стороні, щоб не приваблювати скептичну увагу. Чи є це ознакою політичних маніпуляцій? Ні! – наполягав прем’єр Дейвід Камерон цього тижня.

«Не було ні відвертої домовленості, ні прихованої домовленості з метою підтримки. Не було кивань і підморгувань. Був консервативний політик – я, який намагався здобути підтримку газет, який намагався переконати телебачення, який намагався переконати видавців. Але не було обіцянок торгувати політичними рішенням задля такої підтримки», – заявив Дейвід Камерон, намагаючись переконати розслідування, що він просто діяв як політик, який хоче здобути підтримку виборців, роз’яснюючи переваги своєї політичної програми.

Теоретично, зв’язки, які могли б призвести до конфлікту інтересів, прем’єр би мав зголошувати. Але як можна повідомляти про кожну зустріч, якщо йдеться про старих друзів чи сусідів по дачі, публічно бідкався голова уряду.

Це розслідування призначив минулого року сам Камерон, після того, як пролунали звинувачення, що низка таблоїдів, або так званих бульварних газет отримували інформацію незаконним способом, зокрема, підслуховуючи звукові повідомлення з приватних мобільних телефонів.

Переважно там йшлося про плітки і сімейні скандали кінозірок та інших знаменитостей. Лише згодом з’ясувалося, що ланцюжок тягнеться і до вищих політичних щаблів суспільства.

Наразі нічого протизаконного у діяльності прем’єр-міністра не виявлено. Але, показана суспільству суміш приватних і політичних зв’язків Камерона, змушує його принаймні червоніти.

Відсутність дистанції між чільними політиками і впливовою медіа-імперією суперечить принципу незалежності політиків та преси, і може загрожувати конфліктом інтересів.

Розслідування судді, лорда Браяна Левесона до осені має закінчитися. Від нього у парламенті очікуватимуть звіту з аналізом проблем і рекомендаціями стосовно регулювання преси, щоб тих проблем уникати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG